Lise Steegmans
Lise Steegmans Gezondheid 17 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Tieners ontwikkelen Tourette-achtige tics door TikTok

Kinderartsen hebben ontdekt dat tieners tics kunnen ontwikkelen wanneer zij kijken naar TikTok-video’s van jongeren met Gilles de la Tourette. Deze symptomen zouden uit het niets ontstaan. Inmiddels staat deze bewegingsstoornis bekend als TikTok Tourette.

En mocht je bovenstaande lezen als een grap of als nepnieuws: dat is het niet. TikTok Tourette bestaat echt.

Wat is TikTok Tourette?

Sinds maart 2020, tijdens de coronapandemie, constateren artsen uit de Verenigde Staten, Canada, het Verenigd Koninkrijk en Australië een toenemend aantal jongeren met tics. In plaats van één per maand, zoals de artsen gewend waren, zagen ze per maand tien jongeren. Sommige klinieken zagen zelfs een toename van 600 procent. Opvallend is dat deze ‘TicTokkers’ voornamelijk tienermeisjes zijn.

TicTokkers

Op TikTok laten veel jongeren met het Gilles de la Tourette-syndroom zien hoe hun symptomen eruit zien. Dat is een van succesfactoren van TikTok: anders dan bij Instagram – waarbij de nadruk veelal ligt op schoonheids- en lifestyle-idealen – kun je op TikTok iets van jezelf laten zien waar je niet trots op bent, maar wat wel bij jou hoort.

Gilles de la Tourette

Het belangrijkste kenmerk van Gilles de la Tourette is het hebben van tics: plotselinge bewegingen en geluiden waar je weinig controle over hebt. De eerste tics ontstaan meestal tijdens de kleutertijd. Vaak is er eerst sprake van een simpele motorische tic, zoals snel met de ogen knipperen. Later kunnen er ook simpele vocale tics ontstaan, zoals snuiven of de keel schrapen.

De meeste mensen kennen het syndroom van de opmerkelijke en soms heel ernstige voorbeelden: mensen die obscene gebaren maken of hevige vocale tics hebben. Zij maken geluid, fluiten, schreeuwen, soms met gekke woorden of vloekwoorden.

Hoe ontstaat TikTok Tourette?

De jongeren met TikTok Tourette namen deze tics als het ware over en riepen dezelfde zinnen of vertoonden schokkende of fladderende bewegingen. Nadat de artsen wereldwijd hun bevindingen met elkaar deelden, realiseerden zij zich dat er sprake was van dezelfde symptomen. Normaal gesproken zijn tics die bij het Tourette-syndroom horen uniek voor elk persoon, maar nu was er sprake van dezelfde tics.

Sommige tics gingen ‘viral’, waaronder kreten als ‘beans’, ‘woo-hoo’ en ‘flying shark’.

Spontane bewegingsstoornis

Toch lijden de jongeren niet aan een acute vorm van Gilles de la Tourette. Uit onderzoek van onder meer The Wall Street Journal is gebleken dat er sprake is van een spontane bewegingsstoornis die wordt veroorzaakt door stress en angst. Het aantal TicTokkers piekte vooral tijdens de lockdowns. Daarom verwijzen een aantal artsen ook wel naar een vorm van massahysterie. De stress van de pandemie vond bij deze tienermeisjes een uitweg via tics. Dat maakt van de tics een complexe manier voor de hersenen om stress los te laten.

Of er nu nog steeds sprake is van een groeiend aantal tienermeisjes met TikTok Tourette is nog niet bekend.

Heb jij al gehoord over Bloody Knuckles? Dit is de nieuwe gevaarlijke trend op TikTok

WarTok: deze bizarre beelden ziet jouw kind op TikTok over de oorlog

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.