Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 29 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

BMI van je kind: zo reken je het uit en een overzicht per leeftijd

De gezondheid van je kind is het allerbelangrijkste. Zo is het dan ook handig om te checken of de BMI (Body Mass Index) van je kind goed is, zodat je weet of hij of zij een gezond gewicht heeft. Geen idee hoe je dit moet berekenen? Geen zorgen, wij gaan je helpen.

Wij leggen je in dit artikel uit hoe je de MBI berekent en welke BMI past bij welke leeftijd.

BMI berekenen

De MBI van een kind wordt op precies dezelfde manier berekent als bij een volwassene, alleen is het goed om te benoemen dat de grenzen voor een gezond gewicht anders zijn dan bij een volwassene. Ook verschillen de grenzen voor jongens en meisjes.

De MBI van je kind kun je uitrekenen door de volgende rekensom: deel het gewicht van je zoon of dochter in kilo’s door de lichaamslengte in het kwadraat. We nemen als voorbeeld een kind van 1,30 meter die 27 kilo weegt. Je berekent de BMI met de volgende som: 27 / (1,30 x 1,30) = 16.

BMI grenzen

De BMI grenzen zijn dus per leeftijd verschillend, omdat ze met de leeftijd mee veranderen. Ook hebben de grenzen te maken met het geslacht van je kind. Dit komt door de verandering en groei in vet- en spiermassa. Het is dus goed om het regelmatig bij te houden, omdat het dus logisch is dat de BMI van je kind elk jaar weer anders is.

BMI jongens
Bron: Voedingscentrum
BMI meisjes
Bron: Voedingscentrum

Blijkt nu dat jouw kind onder of boven de grens van een gezond gewicht uitvalt? Dan is het verstandig om eerst met je huisarts of een schoolarts te praten, zodat diegene jou een advies kan geven. Je weet namelijk nooit precies waar het aan ligt, want er kunnen ook andere zaken meespelen bij het onder- of overgewicht die van belang zijn. Een arts kan jou tips geven of eventueel je kind doorverwijzen naar bijvoorbeeld een diëtist of een andere zorgverlener.

Stefanie (35): ‘Eigenlijk vind ik mijn dochter veel te zwaar’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.