Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Persoonlijke verhalen 23 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Stefanie (35): ‘Eigenlijk vind ik mijn dochter veel te zwaar’

Stefanie (35) heeft twee dochters. Haar jongste is net tien jaar geworden, en haar oudste is bijna vijftien. Hoewel haar kinderen nooit problemen hebben gehad met hun gezondheid, begint haar oudste dochter volgens Stefanie te zwaar te worden.

“Mijn oudste dochter is altijd aan de volle kant geweest. Stiekem was ik als de dood dat ze gepest zou worden. Zelf ben ik namelijk ook altijd gepest om mijn gewicht. Ik werd uitgescholden voor de meest vreselijke scheldwoorden. Dat wilde ik mijn dochter besparen. Al vanaf haar jeugd was ik bezig met haar dieet, en ik zorgde dat ze voldoende beweging kreeg.

Een tosti-ijzer in haar kluisje

Op de basisschool had ze gelukkig nooit problemen, maar sinds een paar jaar loopt het behoorlijk uit de hand. Sinds ze naar de middelbare school is gegaan, heeft ze er een handje van om veel ongezonde troep te bestellen in de kantine. Ik kan bruine boterhammen smeren wat ik wil, maar ik durf te wedden dat de inhoud van haar broodtrommel dagelijks in de vuilnisbak belandt. Ze heeft nu iets nieuws verzonnen. Samen met haar beste vriendinnetje hebben ze een tosti-ijzer in hun kluisje opgeborgen. Wanneer ze dan een tussenuur hebben gaan ze daar tosti’s eten. Belachelijk natuurlijk.

Ook ben ik inmiddels gescheiden van mijn ex, waardoor ik geen controle heb over wat ze eet wanneer ze niet bij mij is. Mijn ex is zelf ook niet heel gezond en ik weet dat de frituurpan regelmatig aan staat. Ik probeer het probleem bij hem aan te kaarten, maar hij denkt dat het babyvet is en vanzelf wel over gaat. ‘Jij vindt overigens altijd iedereen te dik’, heeft hij weleens gezegd.

Ik geef toe dat ik gewicht heel belangrijk vind. Iedereen kan wel zeggen dat ik mijn kinderen moet leren dat schoonheid niet van buiten zit, en tegenwoordig moet je heel erg uitkijken dat je niet gaan bodyshamen. Maar uiteindelijk ben ik wel haar moeder en verantwoordelijk voor haar gezondheid. Daarnaast stel ik me niet aan: haar BMI ligt boven de bovengrens en zelfs de huisarts vindt haar iets te zwaar en heeft haar aangeraden om meer te bewegen.

Ik heb ‘P-dag’ geannuleerd

Iedere woensdag was het ‘P-dag’. Op deze dag mochten we iets ongezonds eten wat met een P begon: pizza, patat of pannenkoeken. Toch heb ik besloten deze dag te vervangen met een gezond gerecht. Dit vond mijn jongste dochter dan weer oneerlijk. Zij zegt dat ze de dupe wordt van haar zus. ‘Alleen omdat Imke te dik is mag ik geen pizza’, roept ze dan keihard. Best confronterend natuurlijk.

Mijn oudste heeft nergens last van. Zelf vindt ze zichzelf prima zoals ze is, en heeft geen problemen met haar overgewicht. Ze vindt dat ik me aanstel, en ziet niet in waarom ik me zo’n zorgen maak. Ze is pas veertien, maar ik maak me nu al druk over haar toekomst. Ik heb nog vier jaar om haar een gezond eetpatroon bij te brengen. Wanneer ze gaat studeren heb ik namelijk helemaal geen inspraak meer.”

Onderzoek: kinderen die gepest worden om hun gewicht, komen als volwassene meer aan

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.