Merel Schut
Merel Schut School 26 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Onze jongeren lezen minder (en dat is niet goed voor hun ontwikkeling)

Leest jouw puber op vakantie graag een boek of heeft je kind juist een hekel aan lezen? Vijftienjarige tieners in Nederland lezen minder en zien lezen dan ook niet als hun hobby. Onderzoek levert zorgwekkende resultaten op over het leesplezier van onze tieners.

Onze jongeren staan er slecht voor

Dat onze jongeren qua lezen slecht voor staan, blijkt uit het Pisa onderzoek (Programma for International Student Assessment). In dit onderzoek worden de leesresultaten van 15-jarigen getest in 77 landen. De vaardigheid in begrijpend lezen, wiskunde en natuurwetenschappen komt hierbij aan bod.

Uit het onderzoek blijkt zelfs dat de Nederlandse resultaten zorgwekkend zijn; wanneer het op lezen aankomt staan onze jongeren er slecht voor. Qua leesniveau zitten we onder het gemiddelde van 37 rijkste landen. 24 procent van de 15-jarigen kan niet op het gewenste niveau lezen; de achteruitgang is het grootst onder jongeren die al onderdeel van de zwakste groep zijn.

Informatie opzoeken gaat ze daarentegen wel goed af. De moeilijkheid zit hem in het evalueren van de kwaliteit en geloofwaardigheid van teksten. Leerlingen vinden het moeilijk om te reflecteren op tekst, wat deze ‘ontlezing’ in de hand werkt.

Lezen niet leuk

Niet alleen lezen ze minder goed, jongeren vinden er ook niks aan. Ze geven aan minder leesplezier te hebben dan kinderen uit andere landen. De volgende punten maken dit des te meer duidelijk:

– Voor maar één op de vijf tieners is lezen een hobby;
– Zestig procent leest alleen om informatie op te zoeken;
– De helft van de ondervraagde tieners vindt boeken lezen tijdverspilling;
– Meisjes lezen overigens beter dan jongens.

De organisatie die het onderzoek doet, noemt de uitkomsten over de ontlezing zorgwekkend. Volgens hen loopt een op de vier Nederlandse jongeren hierdoor een verhoogd risico op laaggeletterdheid.

Zo laat je jouw kind (meer) lezen

Maak je je zorgen over het leesgedrag van jouw tiener? Lees dan onderstaande artikelen om je kids aan het lezen te krijgen. Wie weet gaan ze het zelfs leuk vinden.

Lezen en kinderen: alles wat je wil weten op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.