Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Ouders 26 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

5x redenen waarom jij je kind een broertje of zusje gunt

Als jij bent opgegroeid in een groot gezin, zul je kunnen beamen dat het thuis niet altijd rozengeur en maneschijn was. Ondanks de vele ruzies zou jij je broer of zus waarschijnlijk voor geen goud willen missen. Als jij nog twijfelt of je een tweede of derde kind wil, wil je dit artikel even lezen. Dit zijn namelijk een aantal voordelen van het hebben van een broertje of zusje.

Als jij bent opgegroeid met broers en zussen zul jij deze voordelen gegarandeerd herkennen.

Voordelen van een broertje of zusje

Wij kunnen natuurlijk niet in jouw hoofd kijken, en we geven toe dat iedere situatie anders is. Maar als jullie nog niet helemaal zeker zijn over de gezinsuitbreiding, wil jij deze voordelen even doornemen. Het hebben van meerdere kinderen is niet alleen voor jou voordelig, maar kan ook jouw kids ten goede komen.

1. Ze kunnen van elkaar leren

En dan hebben we het niet alleen over kattenkwaad. Jouw kinderen kunnen onwijs veel nuttige dingen van elkaar overnemen. Of het nu gaat om voetbaltrucjes of de nieuwste modetrends: een grotere broer of zus geeft (meestal!) het juiste voorbeeld.

2. Ze leren te delen

Natuurlijk leert je kind ook op de kinderopvang om het speelgoed of de stiften te delen, maar als jij meerdere kinderen hebt zullen ze leren dat de wereld niet altijd om hen draait. Van kleins af aan zullen zij leren om rekening met elkaar te houden.

3. Conflicten oplossen

Als jij gezegend bent met meerdere broers en zussen zul jij de bitchfights tussen jou en het andere gezinslid in kwestie nog goed kunnen herinneren. Als zij weer eens jouw favoriete trui leende, of jij haar vriendje afpakte (geef het maar eerlijk toe) was het huis te klein. Als jouw kinderen samen opgroeien, krijgen zij een cursus conflicthantering cadeau.

4. Ze hoeven zich nooit te vervelen

Als het kamperen tijdens de herfstvakantie toch niet zo’n goed idee blijkt te zijn (en jullie tijdens de zoveelste regenbui in de caravan hangen), kan een broer of zus heel goed van pas komen. Of je kids het nou onderling goed kunnen vinden, of juist vaak kibbelen: zich vervelen doen ze in ieder geval niet.

5. Onvoorwaardelijke liefde

Je geeft je kind het meest waardevolle geschenk van de wereld: onvoorwaardelijke liefde. Je kinderen zullen van jongs af aan leren hoe het is om onvoorwaardelijke liefde te hebben en te ontvangen. Ik hoor je denken: ‘Daar hebben ze toch ook ouders voor?’. Klopt. Maar de broeder- of zusterliefde is met niets te vergelijken. Dat jongere zusje kan nog zo irritant zijn, haar grote broer zal toch écht wel zorgen dat haar nooit iets overkomt.

Is een enig kind minder sociaal dan een kind uit een groot gezin?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.