Merel Schut
Merel Schut Opvoeden 22 aug 2020
Leestijd: 2 minuten

Is een enig kind minder sociaal dan een kind uit een groot gezin?

Groeide jij op tussen broers of zussen of droom je van een groot gezin? Goed nieuws: uit onderzoek blijkt dat interactie tussen broers en zussen belangrijk is voor de sociale en persoonlijke ontwikkeling van kinderen. Ze kunnen namelijk makkelijker oefenen met sociale interactie, terwijl een een enig kind later niet minder sociaal is. Die leert zijn skills namelijk op andere manieren.

Dat blijkt uit onderzoek The Journal of Family Psychology, een Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift.

Socialer dan enig kind?

In dat rapport staat dat sociale en emotionele ervaringen met verzorgers en interactie met andere kinderen en volwassenen op jonge leeftijd, invloed hebben op toekomstig opleidingsperspectief en persoonlijke ontwikkeling. Dat werpt de vraag op of baby’s met meerdere broers en zussen socialer zijn dan enig kinderen. Het antwoord is: nee.

Psycholoog Shane G. Owens zegt tegen Romper: ‘Waar kinderen met broers en zussen niet per se socialer zijn dan een enig kind, hebben ze wel meer kansen om hun sociale skills te oefenen.’

Kinderen met broers en zussen hebben namelijk te maken met delen, taakjes uitvoeren en meer ingewikkeldere vaardigheden zoals reflectief luisteren en perspectief zoeken. Kinderen zonder broers of zussen moeten deze dingen leren tijdens het spelen met andere kindjes of op de opvang.

Gedrag afkijken van broer of zus

Het heeft voordelen om gedrag van je broer of zus een beetje af te kijken. ‘Soms leren kinderen hoe ze uit de problemen kunnen blijven of voorkomen hoe ze anderen kwetsen, door hun broers of zussen die fouten te zien maken.’ En je kind zijn kleine broertje kwetst, weet hij zeker dat hij hem wel zal vergeven, dankzij de nauwe banden. Zelfs als zijn spelcomputer kapotgemaakt is of hij net het laatste restje cola opmaakte voor de neus van zijn broertje.

Kinderpsycholoog Meghan Walls: ‘Er is bewijs dat enig kinderen dezelfde vaardigheden als kinderen met broers of zussen hebben, maar dat die meer door leraren worden aangeleerd. Ook het aantal vrienden dat een kind met of zonder broers en zussen heeft, is hetzelfde.’

Op jonge leeftijd kan een kind zonder broers of zussen dus minder sociaal lijken, maar dat betekent niet dat ze dat later ook zijn tijdens het opgroeien. Ze zijn alleen wat minder geoefend in sociale omgang. Op latere leeftijd is er geen merkbaar verschil.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.