Redactie
Redactie Opvoeden 11 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Ben of heb jij (een) enig kind? Dan herken jij deze voor-en nadelen!

Veel mensen gaan ervan uit dat kinderen een tikkeltje verwend zijn. Als je het ons vraagt heeft dit niet met het aantal kinderen, maar de opvoeding te maken. Ook is het niet zielig als enige kids opgroeien zonder broertjes en zusjes. Zij redden zich echt wel zonder!

Het heeft namelijk ook veel voordelen. Zo hoeven enige kinderen hun speelgoed niet te delen en krijgen zij alle aandacht van hun ouders, ideaal! Maar het gaat natuurlijk niet altijd over rozengeur en maneschijn.

De voor-en nadelen op een rij

Dit zijn de grootste voor-en nadelen!

Volledige aandacht

De ouders hoeven hun tijd en energie niet te verdelen. waardoor hun kind de volledige aandacht krijgt. Dit zorgt ervoor dat kinderen zelfverzekerder worden en meer zelfvertrouwen ontwikkelen. Het nadeel hieraan is echter wel dat er extra aandacht moet worden besteed aan het leren delen van zowel aandacht als bijvoorbeeld speelgoed.

Geen prestatiedruk

Enige kinderen hebben geen broertjes of zusjes die misschien wel beter zijn op school, meer vriendjes hebben of uitblinken in een sport. Hierdoor voelen zij minder prestatiedruk of jaloezie. De keerzijde is dat enige kinderen geen broer of zus hebben die als voorbeeld fungeert en waar ze tegenop kunnen kijken en van kunnen leren.

Snellere ontwikkeling

Omdat enige kinderen thuis voornamelijk tijd spenderen met volwassenen, is het vaak zo dat zij taal sneller oppikken en mentaal verder ontwikkeld zijn dan leeftijdgenootjes. Hierdoor zijn ze heel zelfstandig en sneller volwassen, maar kunnen ze ook op vroege leeftijd dingen op hun eigen manier willen doen. Grenzen aangeven is hierbij key!

Sociale skills

Juist omdat enige kinderen geen zusjes of broertjes hebben om mee te spelen, zijn zij eerder geneigd om contact te leggen met vriendjes op school of in de buurt. Aan de andere kant weten enige kinderen zichzelf prima te vermaken, en kunnen zij hierdoor heel erg op zichzelf raken. Het voordeel hieraan is dat enige kids niet met de kudde meelopen, maar het moeten natuurlijk geen einzelgängers worden!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.