Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 28 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Dit zijn de 7 voordelen van een klein leeftijdsverschil tussen kinderen

Verschillen jouw kinderen qua leeftijd niet zo veel? Heb je het gevoel dat dit kleine leeftijdsverschil soms een nadeel is omdat ze zoveel ruzie maken? Wees gerust, er zijn ook voordelen! Wij hebben deze voordelen voor jou op een rij gezet!

Ieder leeftijdsverschil tussen kinderen heeft voor- nadelen. Bij een groot leeftijdsverschil kunnen de grotere broer of zus de ouders echt een handje helpen. Maar bij een klein leeftijdsverschil kunnen kinderen juist fijn me elkaar spelen. Ieder voordeel heeft z’n nadeel zullen we maar zeggen.

Voordelen van een klein leeftijdsverschil

Maar schelen jouw kids weinig qua leeftijd? Dan profiteer je van deze voordelen!

1. De moeilijkste fases zijn sneller voorbij

Een groot voordeel van een klein leeftijdsverschil is dat bepaalde (tja, toch lastige) fases sneller voorbij gaan. Vroeger leken bijvoorbeeld de slapeloze nachten of de overgangsfase naar vast voedsel misschien eeuwig te duren, maar zodra een fase voorbij was, was het ook daadwerkelijk voorbij. Ditzelfde geldt nu ook voor lastige fases met schoolgaande kinderen of straks als je kinderen in de puberteit zitten. Jouw huis zit misschien drie jaar lang vol met hormonen; maar klaar is klaar. Je hoeft het een aantal jaar later niet nog een keer mee te maken.

2. Zindelijk worden is makkelijker

Jongere kinderen pikken vaak heel snel de zindelijkheidstraining op door naar hun oudere broer of zus te kijken. En dat is goed nieuws. Want hoewel je je misschien vier jaar van top tot teen in de luiers bevindt, ben je daarna wel voorgoed vrij van de luiers. Weg met die Pampers!

3. Geen tijd om iets te verleren

Misschien lijkt het onmogelijk om je opvoedtechnieken, zoals een goed babyvoeding recept, te vergeten – maar het kan écht. Bij een klein leeftijdsverschil is het bijna onmogelijk om jouw specifieke opvoedingstechnieken te vergeten. Als je twee kinderen dicht op elkaar hebt zal je jouw skills behouden en zal je in een vervolgstadium van je tweede kind meer vertrouwen in jezelf hebben.

4. Makkelijker om activiteiten te plannen

Als je twee kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd hebt, is het vaak een groot voordeel dat ze van dezelfde activiteiten houden. Je hoeft niet per se met de één naar de Efteling, terwijl je met de ander naar de show van Kabouter Plop moet. Al moeten we natuurlijk wel eerlijk zijn dat het verschil tussen jongens en meisjes hier wel uit kan maken. Een tweede voordeel is dat je zelfs korting kan krijgen als beide kinderen dezelfde activiteiten bijwonen. Win-win!

5. Je kan kleding en speelgoed hergebruiken

Voornamelijk met jongens lijkt het delen van kleding en speelgoed vaak niet zo’n groot probleem te zijn. Ook al is de blouse voor de jongste niet echt nieuw, voor hem is het in ieder geval wel nieuw – en dat is genoeg voor hem. Het hebben van twee kinderen met een klein leeftijdsverschil betekent dus recyclen van kleding en speelgoed!

6. Slaapschema’s lopen tegelijk

Jouw beide kinderen hebben waarschijnlijk al hetzelfde slaapschema sinds de jongste ongeveer één was. Er zal hooguit misschien een kwartier of een halfuurtje tussen zitten voordat beide kids in hun bed liggen. En dat is handig: jij en je man hebben in de avonduren dan wat meer tijd samen. Heerlijk die benen omhoog en een leuke film kijken!

7. Ze zijn beste vrienden

Natuurlijk zijn jouw kids niet altijd de beste vrienden en maken ze af en toe flink ruzie. Dat hoort er bij. Maar over het algemeen kunnen ze wel lekker samen spelen en hebben ze vaak dezelfde interesses. Vooral naarmate ze ouder worden, kunnen ze het steeds beter met elkaar vinden.

Lees ook:

Een groot leeftijdsverschil tussen kinderen? Dit zijn de 7 voordelen

Kind wordt gepest door broer of zus: dit is de psychologie erachter

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.