Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 16 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Een groot leeftijdsverschil tussen kinderen? Dit zijn de 7 voordelen

Sommige mensen gaan in één ruk door, anderen laten liever wat tijd zitten tussen de kinderen. Behoor jij tot die laatste groep en hebben jouw kinderen een groot leeftijdsverschil? Dan is dat helemaal niet zo verkeerd, dit zijn namelijk de voordelen.

Laten we vooropstellen dat ieder leeftijdsverschil tussen kinderen verschillende voordelen én nadelen heeft. Kinderen dicht op elkaar kunnen bijvoorbeeld de beste vriendjes worden, maar ook een groot leeftijdsverschil heeft veel voordelen.

Voordelen van een groot leeftijdsverschil

We hebben het hier over een leeftijdsverschil van vijf jaar of meer…

1. Volledige aandacht

Als er na kind numero uno een lange tijd geen kindje meer komt, heb je alle tijd voor je eerste kindje. Er is geen klein broertje of zusje dat na ongeveer twee jaar direct zijn plekje en aandacht opeist. Nee, er is alle tijd en aandacht voor het eerste kindje.

2. Knuffeltijd

Maar andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Als na een aantal jaar baby nummer twee in aantocht is, gaat je oudste kind inmiddels al naar school. Tijdens schooltijd heb je  alle tijd om heerlijk te knuffelen met je newborn, zonder dat je wordt ‘gestoord’ door het oudste kind.

3. Klusjes

De oudste kan jou kan ook gerust een handje helpen met het kleine broertje of zusje, of met andere klusjes. “Kun je een luier voor me pakken of kun je heel even met je zusje spelen terwijl ik stofzuig?” Dit zijn klusjes waar een ouder kind je makkelijk bij kan helpen.

4. Je hebt meer ervaring

Als moeder raak je wat minder snel in paniek omdat jij er inmiddels al wat jaartjes op hebt zitten. Je kunt heerlijk genieten van de nieuwe aanwinst – want wat er ook gebeurt – jij weet inmiddels wel dat alles altijd weer goed komt.

5. Geen dubbele gebroken nachten

Het mag gezegd worden, gebroken nachten van één kind zijn al zwaar genoeg. Hoewel je kleinste misschien nog een moeilijke slaper is, heeft de oudste waarschijnlijk al een goed slaapritme. Dat betekent dus geen dubbele gebroken nachten!

6. De verantwoordelijke oudste

Een ander voordeel van een groot leeftijdsverschil is dat de oudste vaak beschermend is naar de jonge spruit. Zo’n grote broer of zus zal zijn kleine broertje of zusje altijd willen beschermen. Een grote broer of zus zijn is namelijk een taakje wat vaak héél serieus genomen wordt.

7. Weinig competitie

Doordat je kids zich in verschillende ontwikkelingsfases bevinden is er ook minder competitie onderling. Terwijl de een namelijk leert rekenen, is de ander pas bezig met het leren lopen. Jouw kinderen hoeven niet tegen elkaar op te boksen.

Bron: Mom.me

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.