Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 16 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

7 vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet

We zijn tenslotte apetrots op onze kinderen en delen met plezier de liefste en grappigste momenten. Toch is het verstandig je een aantal dingen af te vragen voordat je een foto van je kind op social media plaatst.

Uiteindelijk is dit een beslissing die je niet alleen voor jezelf maakt. Maar ook voor je kind.

Vragen om jezelf te stellen voor je foto’s van je kind op social media zet

Deze zeven vragen zijn goed om even bij stil te staan.

1. Is dit het voorbeeld dat ik wil geven?

Onze kinderen doen ons in alles na. Ook als het gaat om het gebruik van internet en social media. Wil je niet dat je kind zelf van alles op Facebook of andere websites post of gaat posten, doe dit dan zelf ook niet. Bovendien zal het weinig indruk maken als je je kind dit verbiedt, maar het zelf wel doet.

2. Wie kan de foto van mij kind op social media zien?

Om zeker te weten dat alleen mensen die jij kent jouw foto’s kunnen zien, is het verstandig af en toe je instellingen even te checken. Maar bedenk wel: hoe goed je alles ook afschermt, uiteindelijk is alles wat online staat met een beetje moeite voor iedereen zichtbaar.

3. Welke informatie deel ik met deze post?

Soms deel je meer informatie door het plaatsen van een foto dan dat je eigenlijk wilt. Waar je kind op school zit of waar hij sport bijvoorbeeld. Sta hier even bij stil voor je een foto plaatst van je kind op het schoolplein.

4. Hoe zit het met vriendjes?

Niet alle ouders willen dat er foto’s van hun kind op social media staan. Houd hier rekening mee als je een foto van je kind wilt plaatsen waar ook vriendjes opstaan. Vraag de ouders van die vriendjes altijd om toestemming of knip de andere kinderen er gewoon even af met Photoshop.

5. Vindt mijn kind dit straks ook nog leuk om te zien?

Die ene grappige foto van je zoon vind jij misschien héél schattig of hilarisch, maar vindt je zoon dat over een paar jaar ook als hij zelf op social media zit en de foto tegenkomt? Of als hij volwassen is en minister wil worden?

6. Staat mijn kind voor gek?

Het is natuurlijk sowieso niet zo lief om een foto te posten waarmee je je kind voor gek zet. Een andere reden om op te passen met lollige foto’s van je kind, is dat anderen ermee aan de haal kunnen gaan. Zij posten hem door omdat ze hem hilarisch vinden en voor je het weet gaat de foto van je kind het internet over. En dan is die foto opeens niet meer zo grappig.

7. Kan ik de foto ook op een andere manier delen?

Natuurlijk is het verleidelijk om alle grappige, stoere en bijzondere dingen die je kind doet met anderen te delen, maar moet dit echt via Facebook, Instagram of een andere website? Je kunt er ook voor kiezen om dit te doen via een groepsapp met de familie of door de foto te mailen naar mensen die de foto kunnen waarderen. Alleen zo weet je zeker wie de foto ziet en wie niet. Want wat we tegen onze kinderen zeggen, geldt ook voor ons: alles wat je op internet plaatst, blijft er eeuwig opstaan.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.