Redactie
Redactie Ouders 18 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

4x fijne boeken over het ouderschap, opvoeden en jezelf een spiegel voorhouden

Ouderschap is zo mooi, maar ook zo pittig. Je hele leven lang ben je verantwoordelijk voor wat altijd jouw kind zal zijn. Je hebt eigen ideeën over de opvoeding, waarbij je doet of juist niet doet wat je zelf hebt meegekregen in je jeugd. Maar soms, soms weet je het gewoon even niet meer… en dan kunnen deze fijne boeken over ouderschap je helpen.

Een steuntje in je rug kan heel fijn zijn. Niet alleen van je partner, vriendinnen of je eigen moeder, maar ook van een van deze boeken over ouderschap. Elk boek bevat weer nieuwe informatie die je tot nadenken zet en waar je de dingen uit kan halen die je zelf handig, fijn of bruikbaar vindt voor jouw opvoeding.

Fijne boeken over ouderschap en opvoeden

Deze boeken zijn voor iedere ouder fijn om in de kast te hebben staan. Ze geven je inzichten die je anders misschien niet had gehad en ze lezen ook nog eens makkelijk weg.

1. Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen (en je kinderen blij zijn dat jij het doet)

Dit boek behandelt de relatie tussen ouders en kids, van baby tot tiener. Lees het boek niet als je op zoek bent naar praktische tips, maar wel als je op zoek bent naar omgaan met jezelf als moeder en met je kinderen. Het boek staat vol met adviezen over gevoelens, gedrag, het doorbreken van (ongewenste) patronen, fouten maken en die fouten weer herstellen. Niet alleen ervaringen en praktijkvoorbeelden van de schrijfster, die therapeute en moeder is, maar ook wetenschappelijke inzichten worden gedeeld waar je zelf de nodige inspiratie uit kan halen. Door het boek leer je niet alleen te kijken naar je eigen kinderen, maar ook naar jezelf, je opvoeding en waar je eigen gedrag en gevoel vandaan komt.

2. Onvoorwaardelijk ouderschap

Dit boek is er voor ouders die er een positieve opvoeding op nahouden, vandaar de ondertitel van het boek: Van belonen en straffen naar liefde & redelijkheid. Verwacht dus vele alternatieven om te reageren op je kind, op manieren waar je zelf niet zo snel aan zou denken. Je leert naar jezelf te kijken en of de manier van opvoeden zoals je nu doet, nog steeds gewenst is. Heeft het nog steeds het juiste effect, of zou je de kids misschien op een andere manier beter kunnen benaderen, zodat ze opgroeien tot verantwoordelijke en zorgzame volwassenen? Leuk is dat dit boek op een enigszins grappige manier geschreven is en daardoor heel toegankelijk.

3. Lastige kinderen? Heb jij even geluk!

Dit boek gaat in z’n geheel over omdenken in je opvoeding. Waarom reageer je op een bepaalde manier, waarom reageer je überhaupt. Omdenken kan je in vele ongewenste situaties met je kind helpen. Het boek is dus vooral geschreven voor jou: het zal je de hele tijd een spiegel voorhouden en je anders leren denken. Of straffen wel echt helpt, of dat een andere aanpak beter is voor jezelf en voor je kids. Laat je niet misleiden door de titel, want het boek is niet alleen een aanrader voor ouders met ‘lastige’ kinderen. Wat is lastig eigenlijk? Elk kind maakt in zijn leven fases mee waarin hij als lastig bestempeld wordt, aan jou de taak om om te denken en je kind hierin te begeleiden.

4. De zeven stappen naar succesvol ouderschap

Ontdek de kunst van het Scandinavische opvoeden, is de ondertitel van dit boek. De schrijfster neemt je in zeven stappen mee naar tevreden kinderen én tevreden ouders. In het boek krijg je makkelijk toepasbare tips voor als alles even tegenzit, als je niet meer weet wat je moet doen als je kind niet wilt slapen, als je boos wordt maar dit niet helpt en als je de ouder wilt worden die je graag wilt zijn. Het zal je helpen in de opvoeding van je kind. Van jong tot oud, op verschillende gebieden zoals vertrouwen, emoties, relaties, patronen en grenzen. Geschreven door dé opvoedexpert uit Noorwegen, Hedvig Montgomery.

Dit artikel is geschreven door Laurien Bleeker.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.