Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Lezen 19 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

5x boeken over het ouderschap die je wil lezen

Een boek over het ouderschap komt altijd van pas, maar soms zie je door de bomen het bos niet meer door het grote aanbod. Daarom hebben wij een paar boeken voor je op een rij gezet, om eens lekker in te duiken. Als je de tijd ervoor vindt, uiteraard.

Het ouderschap is nou eenmaal niet altijd makkelijk. Hoe goed je bepaalde dingen ook hebt voorbereid, soms gaat het niet zoals je had verwacht. Dan kan een boek over het ouderschap daar best bij helpen.

Boeken over ouderschap

Hier een lijstje met vijf boeken die je kunt lezen.

Mild Ouderschap: zelfs tijdens de woedeaanval in de supermarkt

Dit boek is geschreven door Nina Mouton, gezinspsycholoog en ervaringsdeskundige. Zij wil door middel van dit boek aan ouders laten zien dat ze ook zonder starre regels en ultieme gehoorzaamheid goede ouders kunnen zijn. En dat ze daarvoor geen perfecte ouders hoeven zijn. Mouton omschrijft het zelf als haar zachtmoedig maar doortastend pleidooi voor mildheid tegenover jezelf en je kinderen.

Omdenken in opvoeding

Misschien ken je het eerste boek van Omdenken al, en snap je dus al wat de insteek van dit boek is. Met dit boek adviseert schrijver Berthold Gunster dat je kinderen niet moet opvoeden. Volgens hem moet je van een probleem een mogelijkheid maken. Dat doe je door te kijken naar dat wat er is en daarnaast naar wat er zou kunnen zijn. Een echte aanrader als je eens een andere aanpak wilt proberen of als je gewoon even inspiratie wil opdoen.

Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

Dit boek heb je vast al wel eens voorbij zien komen. Toch mag hij zeker niet in dit rijtje ontbreken. Hierin vertelt schrijfster en therapeut Philippa Perry wat er volgens haar in de opvoeding van je kind er echt toe doet. Door middel van haar eigen ervaringen behandelt Perry de grote vragen van ouders, van de babyjaren tot de tienerjaren. Ze gaat in op hoe je met je eigen gevoelens omgaat en met die van je kind. En ze laat zien hoe je eigen opvoeding invloed heeft op je ouderschap.

Pubers zijn leuk! Zeker als je ze begrijpt

Waarschijnlijk zijn er een heleboel ouders die dit boek graag willen lezen. De puberteit is niet makkelijk, zowel voor je kind als voor jou niet. Tischa Neve schreef het met humor en ze geeft praktische tips en eyeopeners. Het is geen saai theoretisch boek waarin het hele puberbrein wordt uitgelegd, maar een inspiratie die ouders kunnen gebruiken om hun pubers beter te begrijpen. Door het lezen van het boek kun je om je puber lachen en je leert om te gaan met lastige situaties.

Jagen, verzamelen, opvoeden

Dit boek is een echte aanrader als de manier van opvoeden in Nederland niet helemaal jouw ding is. Schrijfster Michaeleen Doucleff vertelt namelijk over haar ervaring met opvoeden in oudere culturen. Ze reisde met haar dochtertje naar drie van de alleroudste gemeenschappen ter wereld: de Hadza, de Inuit en de Maya. Daar leerde ze al snel hoe verschillend tussen ouders en hun kind is. In dit boek deelt ze haar bevindingen en laat ze ook wetenschappers aan het woord.

‘Mijn zoon (7) heeft een hekel aan boeken, hoe kan ik het lezen toch stimuleren?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.