Redactie
Redactie Emoties 19 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Boos

Driftaanvallen komen op alle leeftijden voor, van peuter tot puber. 5 tips om een driftbui te voorkomen en 3 tips om ermee om te gaan.

1. Stel grenzen

Je kind gooit zomaar een vaas van tafel, schopt zijn buurjongen of slaat zijn zus. Leg uit waarom je dit gedrag niet accepteert. Als hij ermee doorgaat, zet je hem even apart. Zo stel je een duidelijke grens. Bespreek de regels later nog eens, op een rustig moment. Door grenzen te stellen belemmer je je kind niet, maar geef je hem een gevoel van veiligheid. Probeer de balans te vinden tussen regels en vrijheid.

2. Negeer ongewenst gedrag

Is je kind al de hele middag aan het jengelen? Negeer ongewenst gedrag waarmee hij weinig kwaad doet, maar vooral aandacht probeert te krijgen (zeuren, vloeken, gekke bekken trekken en boos op de grond gaan liggen). Vertel dat je hier niet op reageert. Zo geef je aan dat je het gedrag afkeurt.

3. Wees consequent

Duidelijke regels geven rust. Mag je kind geen tv- kijken? Houd voet bij stuk en herinner je kind aan de regels. Let op dat je niet verwikkeld raakt in een machtsstrijd. Ga dan ook de regel niet eindeloos herhalen; vaak is het negeren van verder gezeur het beste. Zo weten jullie wat je van elkaar kunt verwachten en bied je structuur.

4. Toon begrip

Een kleuter mag niet te veel snoepen en een puber kan niet elke nacht uitgaan. Toch is het verstandig om begrip te tonen. Verplaats je in je kind en bedenk hoe jij in zo'n situatie zou reageren. Laat merken dat je hem begrijpt, maar leg ook uit waarom je grenzen stelt.

5. Beloon goed gedrag

Ouders met een driftig kind zijn vaak erg bezig met het ongewenste gedrag. Hierdoor kun je in een negatieve spiraal belanden. Omdat vervelend gedrag aandacht oplevert, laat je kind dit steeds vaker zien. Tegelijkertijd raakt hij gefrustreerd door alle correcties, wat zich weer kan uiten in nog meer ongewenst en driftig gedrag. Dus laat zien dat je het waardeert als het wél goed gaat.

Toch een driftbui? Zó ga je ermee om

1. Leid af

Is je kind boos omdat hij niet mag computeren? Help hem dan om een alternatief te bedenken. Een grapje kan wonderen doen. Maar kijk goed naar je kind. Sommigen laten zich makkelijk afleiden en zijn gevoelig voor wat humor. Anderen worden alleen maar bozer als je zo de sfeer probeert te verbeteren. Ze voelen zich niet serieus genomen. Zorg dat je zelf rustig blijft onder het verzet van je kind: zo ziet hij dat jij niet de strijd aangaat.

2. Bied troost

Veel driftige kinderen staan niet open voor troost. Zij moeten eerst zelf tot rust komen. Breng ze eventueel naar een rustig plekje. Andere kinderen hebben juist die knuffel hard nodig. Je moet zelf uitvinden wat het beste werkt. Als hij gekalmeerd is, is het altijd goed om even te laten weten dat alles weer oké is. Vooral jonge kinderen schrikken van hun driftbui en hebben daarna de bevestiging nodig dat je niet (meer) boos bent.

3. Observeer op afstand

Kijk waar het driftige gedrag vandaan komt. Krijgt je kind weinig aandacht of zit hij niet lekker in zijn vel? Vaak zijn driftbuien een signaal dat hij ergens mee worstelt. Stel vast dat hem iets dwarszit. Zo kun je de oorzaak van een driftbui aanpakken.

Info

In samenwerking met psycholoog/orthopedagoog Tamar de Vos-van der Hoeven, www.opvoedadvies.nl

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders. 26.000 lezers gingen je al voor.

Reageer op artikel:
Boos
Sluiten