Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 4 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Geen boosterprik voor pubers: dat is het advies van de Gezondheidsraad

Wel of geen boosterprik voor jongeren? Dat was de vraag waar de Gezondheidsraad zich recentelijk over boog. Uiteindelijk luidt het advies dat het niet nodig is om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boosterprik tegen corona aan te bieden, dat meldt het ANP vandaag. De reden? Een boostervaccinatie levert voor deze groep slechts “zeer beperkte gezondheidswinst” op, aldus de raad.

Naast de beperkte gezondheidswinst, denkt de raad ook dat zo’n extra vaccinatie voor pubers “geen belangrijk effect” zal hebben op de verdere verspreiding van het virus, terwijl een vaccinatie in zeldzame gevallen wel kan leiden tot een ontsteking van de hartspier of het hartzakje. Ook heeft het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) nog niets gezegd over de voordelen en de risico’s van een boosterprik voor mensen onder de 18 jaar.

Geen boosterprik voor pubers

Het advies van de raad geldt ook voor leeftijdsgenoten met een verhoogd risico op een ernstig ziekteverloop na een besmetting. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die normaal ook worden uitgenodigd voor de griepprik en mensen met het downsyndroom.

Voor de groep jongeren met een ernstige afweerstoornis raadt de Gezondheidsraad wel “maatwerk” aan. Mensen van 12 jaar en ouder met zo’n afweerstoornis, bij wie twee prikken mogelijk niet goed aansloegen, konden eerder al een derde prik krijgen. “Of deze adolescenten en hun familieleden opnieuw in aanmerking komen voor aanvullende vaccindoses zal beoordeeld moeten worden door de kinderartsen”, stelt de raad. Ook jongeren die de boosterprik graag willen om een kwetsbaar familielid te beschermen moeten een extra vaccinatie kunnen krijgen.

Reizen

Daarnaast zijn er jongeren die de boosterprik graag willen omdat die vereist is om te kunnen reizen zonder te hoeven testen. Of voor die jongeren een extra prik mogelijk moet worden is niet aan de raad om te beslissen, zo stelt het orgaan.

Voormalig minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge, had eind december om een advies voor de boosterprik voor jongeren gevraagd. De vaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd voor boosterprikken, hebben die erkenning van EMA alleen voor volwassenen. De Jonge had daarom ook aan de Gezondheidsraad gevraagd of er eventueel al begonnen kan en moet worden met het boosteren van de jongeren zonder zo’n goedkeuring.

De griepprik: voor wie is de prik bedoeld en hoe werkt de vaccinatie precies?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.