Redactie
Redactie Opvoeden 19 jun 2018

Brutaal pubergedrag

antwoord

Wanneer je als ouder geïrriteerd raakt of moeite hebt met bepaald brutaal of vervelend gedrag van je kind, wil je dat zo graag stoppen dat je er soms onbedoeld veel aandacht aan besteedt. Dat kan ervoor zorgen dat het alleen maar toeneemt. Omdat het niet minder wordt, haal je vervolgens van alles uit de kast om tot haar door te dringen. Vaak probeer je dan van alles door elkaar (negeren, boos worden, humor, straffen, enzovoort) wat al helemaal geen effect meer heeft. 

Wat kun je doen?

  • Rustig blijven en er niet enorm veel aandacht aan besteden, werkt vaak het beste. Je eigen gevoel speelt ook altijd mee in je reactie. Ouders vinden (zeker) brutaal gedrag vaak zo erg dat ze met veel emotie reageren. 
  • Duidelijk afkeuren doe je natuurlijk wel en aangeven hoe je het anders wilt zien. 
  • Straffen werkt meestal niet, of alleen voor de korte termijn. Zeker als de straf (in dit geval: geen zakgeld) niet in verhouding staat met het gedrag (brutaal taalgebruik) en er ook niets mee te maken heeft, helpt straf geven niet om iets op te lossen of te voorkomen. Een logische consequentie kan wel goed werken: bijvoorbeeld excuses laten aanbieden aan de juf.
  • Het kan ook helpen om haar zelf consequenties te laten bedenken van het ongewenste gedrag. Zeker als het gaat over de opmerkingen die ze naar haar zus maakt; die kun en moet je niet negeren.
  • Het kan ook werken om een afspraak met haar te maken. Vertel haar nog een keer welk taalgebruik je echt niet accepteert en waarom. Spreek met haar af dat elke keer dat ze het gebruikt je haar één keer zegt dat je het zo niet wil horen. Vervolgens negeer je haar gedrag en opmerkingen, tot ze de dingen weer op een acceptabele manier kan laten weten. Als je dit heel consequent doet, maakt dat haar duidelijk dat het niets meer oplevert. Elke keer dat ze op een gewenste manier reageert, geef je haar door middel van een glimlach/reactie/opmerking aan dat je daar blij van wordt en dat het haar meer oplevert. Let op: zeg er niet achteraan: ‘Zie je wel dat je het kan? Waarom doe je dat nou niet altijd?’ Niet doen!

Je geeft zelf al aan dat het samen lijkt te hangen met niet lekker in haar vel zitten. Dat is een belangrijke observatie. Hou eens een tijdje bij of daar inderdaad een link mee is. Zo ja, dan helpt het wellicht ook om daar bij stil te staan en het daar met haar over te hebben. Benoem het en laat merken dat je begrijpt dat ze even een rothumeur heeft en weinig kan hebben, maar laat wel duidelijk merken welk gedrag je afkeurt. Dat corrigeer je wel: ‘Je zit even niet zo lekker in je vel en kunt weinig van je zus hebben. Dat begrijp ik en dat mag ook, ik wil alleen niet hebben dat je zo onaardig tegen je zus praat.’ Samen kun je bedenken wat haar op zo’n moment helpt. Misschien even ontspannen op haar kamer en daarna weer gezellig terugkomen?

Reageer op artikel:
Brutaal pubergedrag
Sluiten