Redactie
Redactie Straffen en Belonen 22 dec 2020
Leestijd: 3 minuten

Als je kinderen laat mediteren als ze iets stouts hebben gedaan, gebeuren er bijzondere dingen

Heb je een wildebras in de klas die maar niet rustig lijkt te worden? Eerste impuls is om het kind te straffen. Foei, stout, in de hoek. Maar wat gebeurt er als een kind in een rustige ruimte wordt gezet, waar het begeleid wordt om de tijd te nemen om te ontspannen en te mediteren? Zou dit niet de oplossing kunnen zijn voor kinderen die onrust voelen en dit uiten op sociaal niet wenselijke manieren?

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

Misschien is meditatie als gevolg van misbehaving een volgende stap om meer mindfulness in het leven van kinderen te integreren. Vaak werkt kinderen straffen averechts.

Je hebt iets gedaan, krijgt op je kop en moet vervolgens iets doen wat niet leuk is. Genoeg kinderen die dan júist meer woede voelen tegenover degene die ze straffen. Ze voelen zich onbegrepen en worden recalcitrant.

Mediteren met kinderen

In een school in Baltimore in Amerika zijn ze begonnen met de ‘Mindful Moment Room.’ De ruimte is gezellig ingericht met kussens, versieringen en fijne lampen. Kinderen die zich misdragen worden aangemoedigd om in de kamer te zitten om ademhalings- en meditatieoefeningen te doen. Ook wordt ze rustig gevraagd wat er precies is gebeurd. De kinderen kunnen hun verhaal doen en terugblikken op hun eigen handelen.

Hier bovenop biedt de school, in samenwerking met Holistic Life Foundation, yogalessen aan de kinderen. Een medewerker van de school liet aan Upworthy.com weten: “Het is fantastisch. Je zou niet denken dat kinderen in stilte zouden kunnen mediteren. Maar ze doen het gewoon.”

Een voorbeeld die hij noemt is een kerstfeest op de school. “Alle kinderen waren helemaal door het dolle heen omdat ze cadeautjes zouden krijgen. Maar ze werden gevraagd om eerst te mediteren. En dat deden ze gewoon. We stonden glimlachend naar ze te kijken, heel mooi hoe ze daar allemaal zo rustig zaten.”

Must read: De concentratie van je kind verbeteren? Concentreren kun je leren

Meer positieve effecten

De kinderen mediteren niet alleen op school, maar nemen wat ze geleerd hebben mee naar huis. Een van de ouders liet weten: “Ik kwam gestrest thuis van werk. Toen zei mijn dochter ‘mam, je moet even rustig gaan zitten en dan leer ik je ademhalingsoefeningen.’”

Naast dat de kinderen direct profijt hebben van deze fijne manier van tot rust komen, hebben de scholen er ook zeker voordeel aan. Zo laat de school in Baltimore weten dat er, sinds ze met de kinderen mediteren en yoga beoefenen, geen kinderen zijn geschorst én er werd aanzienlijk minder gespijbeld.

Dit zijn voorbeelden van scholen in Amerika, maar mindfulness wordt ook in Nederland steeds vaker toegepast. Famme.nl sprak Hans Streng, leerkracht van groep 4 op een basisschool in Amsterdam.

“Als je dingen met aandacht doet en zonder al te veel oordelen, krijg je daar positieve energie van en dat gun ik kinderen ook. Er komt ontzettend veel op ze af. Om ze bewust te laten zijn van wat er allemaal gebeurt om zich heen en met zichzelf, kun je mindfulness inzetten.”

Meer lezen over mindfull opvoeden:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.