Soraya Vogelaar
Soraya Vogelaar Ouders 21 dec 2020
Leestijd: 4 minuten

Speelgoed opruimen: zo zorg jij dat je kind niet teveel (ongebruikt) speelgoed heeft

Er ligt een knuffel onder de bank, ergens onder de stapel was gaat het muziekje van die speelgoedmobiel voor de tienduizendste keer af en tussen je pannen en potten vind je het speelgoedservies van je kind. Je huis lijkt wel ontploft door al dat speelgoed en je blijft maar speelgoed opruimen. Met deze tips los je dat probleem op.

En niet te vergeten: alle speelgoedcadeautjes van opa, oma, ooms, tantes, vrienden en kennissen die er om de zoveelste tijd bij komen. Voordat je het weet puilt de kinderkamer uit met vrachtwagentjes, poppen en LEGO die nooit zijn gebruikt.

Speelgoed opruimen: de tips

Met de volgende tips kun je die oneindige berg aan speelgoed indammen.

1. Speelgoed opruimen en wegdoen

Get rid of the clutter. Het is een inkoppertje, maar misschien ook wel de meest effectieve: doe speelgoed weg. De kans is groot dat je kind al jaren niet meer omkijkt naar sommige speelgoedstukken. Door deze speelgoedstukken simpel weg te doen, blijft je kind spelen met het speelgoed waar hij toch al dol op is en blijft er geen rommel ontstaan door speelgoed waar niks mee gebeurt. Doe ze weg door ze te doneren aan goede doelen en kennissen met kinderen. Als er speelgoed tussenzit dat echt versleten is, kun je deze liever wel echt weggooien.

2. Wissel af tussen oud en nieuw speelgoed

Berg een aantal speelgoedstukken op in een doos. Haal die bijvoorbeeld om de twee weken weer tevoorschijn. Het speelgoed in de doos haal je er dan uit en het speelgoed waar je kind op dat moment mee speelt, zet je erin en na twee weken (of hoe lang jij wilt) doe je dit opnieuw. Door het speelgoed te roteren, blijft je kind er enthousiast over.

Het ‘vergeten’ speelgoed komt zo weer terug in gebruik. Wie weet voelt het voor je zoon of dochter dan ook een beetje alsof het nieuw speelgoed is. Bovendien wordt de troep in huis zo ook een stuk minder: er slingert minder speelgoed rond in huis nu er een een deel in een doos ligt. Al dat speelgoed opruimen verloopt voortaan een stuk vlotter.

3. Speelgoed opruimen: breng de boel op orde

Een grote berg speelgoed is niet te overzien voor een kind. Bovendien kan het ervoor zorgen dat hij sneller zijn enthousiasme verliest over het speelgoed dat hij al heeft. Als je immers niet duidelijk kan zien wat je hebt, koop of wil je makkelijker iets nieuws. En hoe vaak blijkt dan achteraf dat je eigenlijk al een soortgelijk item had?

Zo werkt het ook voor een kind. Door samen met je kind telkens netjes alles op te bergen, leert hij niet alleen opruimen en verantwoordelijkheid. Het blijft ook een stuk netter in huis en voortaan zijn alle puzzelstukjes, LEGO-onderdelen en computerspelletjes makkelijk terug te vinden.

4. Zorg voor genoeg variatie

Speelgoedspelletjes of poppen met lichtjes en praatfunctie zijn leuk om een kind te vermaken. De kans is groot dat dat het eerste is waar ze naar grijpen in de speelgoedwinkel. Maar volgens onderzoeker Tom Limbert van de Universiteit van Stanford, is de kans groot dat dit soort speelgoed maar heel even de aandacht van je kind vasthoudt. Waardoor het vervolgens ergens in huis ligt te verstoffen.

Limbert: ‘Dat soort speelgoed is een soort gimmick. Kinderen zijn het al snel zat. Speelgoed moet kinderen aan het denken zetten, in plaats van ze alleen maar passief op knopjes te laten drukken. ‘ Wat dan wel goed is? Volgens Limbert kunnen kinderen het liefst afwisseling hebben door ook te spelen met blokken en te (vinger)verven. Dit bemoedigt creatief spelen.

5. Kies speelgoed uit dat past bij de interesses van je kind

Speelt je kind graag met auto’s, liever met speelgoed keukenspullen of zelfgemaakt slijm? Door erachter te komen in welk type speelgoed je kind het meest geïnteresseerd is, kun je voortaan ook effectief speelgoed kopen.

6. Kijk goed naar wat er geschikt is voor die leeftijd

Naarmate kinderen ouder worden veranderen hun interesses. De kans is groot dat de spullen waar ze een jaar of twee geleden dol op waren nu te ‘kinderachtig’ voor ze zijn. Ga zo nu en dan door al dit speelgoed en inventariseer welk speelgoed je kind echt ontgroeid is. Je kunt het bewaren voor broertjes en zusjes die op den duur in die leeftijdscategorie komen. Je kunt het speelgoed ook weggeven aan ouders met jongere kinderen.

7. Breng wat speelgoed naar oma en opa

Het klinkt gemeen, maar eigenlijk is het ook best praktisch. Opa en oma verwennen hun kleinkinderen vast al met speelgoed en andere cadeautjes. Alles komt mee naar huis, maar eigenlijk is het ook handig om een deel bij je ouders of schoonouders te hebben. Zo hebben opa en oma ook wat speelgoed in huis als je kind daar blijft logeren of op bezoek gaat. En zo weet je zeker dat er genoeg gebruik gemaakt wordt van het speelgoed thuis en het speelgoed bij opa en oma thuis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.