De betekenis van Keti Koti: dit herdenken en vieren we op deze speciale dag
Je hebt misschien wel eens gehoord van Keti Koti. Op deze dag wordt de afschaffing van de slaverij in Suriname en op de Nederlandse Antillen herdacht en gevierd. In verschillende steden in het land is er daarom feest. Dit is wat je moet weten over Keti Koti.
Keti Koti betekent in de Surinaamse taal ‘het Sranantongo verbroken ketens’. Dit verwijst naar de boeien waarmee tot slaaf gemaakte mensen werden vastgezet.
Afschaffing van de slavernij
Op 1 juli in 1863 schafte Nederland slavernij in de kolonie Suriname en de Nederlandse Antillen af. Op dat moment kwamer er 45.000 van oorsprong Afrikaanse slaven vrij. De slavenhouders kregen een zogenaamde schadevergoeding, maar de voormalige slaven kregen niets en moesten zelfs nog tien jaar lang verplicht doorwerken onder slechte omstandigheden. Veel Surinamers en Antilianen die nu in Nederland wonen hebben voorouders die slaven waren. Daarom wordt ieder jaar op 1 juli Keti Koti herdacht en gevierd.
Het feest Keti Koti
Keti Koti is in Suriname een nationale feestdag. In Nederland is dit, ondanks verschillende petities, (nog) niet het geval.
Optocht en kleding
Hoe ziet Keti Koti eruit? Het begint met de Big Spikri-optochten, dit betekent ‘grote spiegel’ en stamt af van de optochten die vroeger in Paramaribo (de hoofdstad van Suriname) werden gehouden. Zij zagen zichzelf toen in de spiegelende winkelruiten.
Tijdens deze speciale dag zie je veel kleurrijke traditionele kleding. Zo wordt de angisa bijvoorbeeld vaak gedragen. Dit is een hoofddoek waarmee slaven vroeger in het geheim met elkaar communiceerden. Door deze op een bepaalde manier te vouwen, kon men een boodschap naar elkaar overbrengen. Ook wordt de koto veel gedragen, dit is een traditionele jurk.
De toespraak en festival
Sinds 2009 vindt er bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam een officiële herdenkingsceremonie plaats. Hier is ook de burgemeester van Amsterdam bij aanwezig. Daarna is er een festival op het Museumplein in Amsterdam. Ook in Rotterdam is er een herdenking en feestelijk festival met onder meer muziek, dansen en Surinaams en Antiliaans eten. In Utrecht en Den-Haag wordt ook ieder jaar een herdenking en viering georganiseerd.
Keti Koti is belangrijk voor kinderen
Waarom is het belangrijk om aandacht te besteden aan Keti Koti? Nederland speelde een grote rol in de Trans-Atlantische slavenhandel en verhandelde in totaal bijna zestigduizend Afrikaanse mensen, zowel mannen, vrouwen en kinderen. Deze slaven leefden gevangen in slechte omstandigheden en moesten hard werken zonder dat ze daar iets voor kregen.
Deze verhalen zijn ook onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en daarom is het belangrijk dat kinderen hier over leren. Het laat zien waarom Nederland vandaag de dag multicultureel is en er zoveel Surinaamse en Antiliaanse Nederlanders in ons land wonen. Daarnaast leren kinderen op deze manier wat de geschiedenis van andere culturen inhoudt, wat daar de waarden zijn en dat er meerdere perspectieven zijn in Nederland. Het herdenken en vieren van vrijheid kan bovendien leiden tot verbinding en begrip.
5x zo leer jij je kinderen alles over de Tweede Wereldoorlog