Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 4 mei 2022
Leestijd: 3 minuten

5x zo leer jij je kinderen alles over de Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei staan we stil bij alle slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. En op 5 mei vieren we de vrijheid in Nederland. Op de meeste basisscholen wordt er vanaf groep 6 aandacht besteed aan dit onderwerp. Jouw puber weet dus al veel af van de onderdrukking, jodenvervolging en geweld tijdens deze heftige periode.

Het is logisch dat dit soort onderwerpen veel impact hebben op jongeren. Daarom is het belangrijk om veel te praten over WOII. Naarmate er steeds meer oorlogsoverlevenden overlijden en de oorlog steeds verder in het verleden komt te liggen, zullen deze aangrijpende gebeurtenissen steeds minder vaak naverteld worden. En dat terwijl zij wel de reden zijn dat we nu in vrijheid leven. Vrijheid is geen gegeven, reden genoeg te bespreken dat Nederland ook andere tijden heeft gekend.

Manieren om je kinderen te leren over de Tweede Wereldoorlog

Deze vijf manieren kunnen je helpen om je kind te leren over alles wat er in de Tweede Wereldoorlog is gebeurd.

Documentaires

Documentaires brengen feiten op een informerende manier in beeld. Hierdoor zijn lastige onderwerpen, zoals de Tweede Wereldoorlog, goed te begrijpen. Ook voor kinderen. Er zijn talloze documentaires die inspelen op de oorlog, maar in vele zijn er schokkende beelden te zien. Denk hierbij aan gevangenen in concentratiekampen, gesneuvelde soldaten en slachtoffers die honger lijden. Daarom is het verstandig om opzoek te gaan naar bronnen die geschikt zijn voor kids.

Zo behandelt Schooltv diverse onderwerpen, zoals onderduiken, de hongerwinter en het Caribisch gebied in de oorlog. De video’s zijn geschikt voor kinderen tussen de 9 en 18 jaar. Zo is er bijvoorbeeld een documentaire genaamd 13 in de oorlog die kinderen uitlegt hoe het was om in de oorlog op te groeien.

Films

Films laten niets aan de verbeelding over, waardoor kinderen bepaalde informatie nog beter kunnen begrijpen. Ook speelt beeld in op emoties. Daarom is het belangrijk om goed rekening te houden met de leeftijdsgrens voor films. Maar ook met de persoonlijkheid van je kind. Zo is Schindler’s List volgens de Kijkwijzer geschikt voor kinderen vanaf 12 jaar, maar het ene kind kan anders op deze film reageren dan de ander.

Het Bombardement (vanaf 12 jaar) gaat over een liefdesdrama dat zich afspeelt terwijl de oorlog in Nederland uitbreekt. De dag dat het centrum van Rotterdam gebombardeerd wordt verliezen de geliefden elkaar uit het oog. Oorlogswinter (vanaf 12 jaar) gaat over de veertienjarige Michiel die graag iets wil betekenen in het verzet. Wanneer hij betrokken raakt bij de gevaren van de oorlog beleefd hij het ene na het andere avontuur.

Een eerlijk kind opvoeden? Probeer eens deze tips!

Boeken

Het lezen van een verhaal roept vragen op. “Waarom onderneemt de hoofdpersoon deze actie?” Maar ook gevoelens. Wanneer kinderen lezen krijgen zij te maken met verschillende personages, karakters en gevoelens. Hierdoor leert je kind zich in te leven in de gedachten van een ander. Het dagboek van Anne Frank is hier een goed voorbeeld van. Het jonge meisje wist haar gevoelens heel goed te vertalen op papier. Maar ook fictieve boeken kunnen een bijdrage leveren aan educatieve ontwikkeling rondom dit onderwerp.

Nationale Kinderherdenking

Op 4 mei houdt heel Nederland om 20:00 uur 2 minuten stilte om de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog te herdenken. De Nationale Kinderherdenking doet dit ook, maar dan door en voor kinderen. Kids worden actief betrokken in de aanloop naar de herdenking door middel van zang, dans, toneel en toespraken.

Bevrijdingsdag

Op 5 mei vieren we dat we in 1945 bevrijd zijn van de Duitse bezetting. Er kwam een einde aan geweld en onderdrukking. Na alle heftige impulsen – boeken, tentoonstellingen, films en verhalen – is het belangrijk om deze vrijheid te vieren. Sta vandaag samen met je kinderen stil bij het belang van vrijheid en vier bevrijdingsdag feestelijk op jullie eigen manier.

Je zoon feministisch opvoeden? Ja, dat is ook belangrijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.