Sophie Nortier
Sophie Nortier Gedrag 13 jan 2021
Leestijd: 5 minuten

Een eerlijk kind opvoeden? Probeer eens deze tips!

Een eerlijk kind opvoeden is een complexer verhaal dan alleen maar zeggen dat hij de waarheid moet vertellen.

Vanaf kleins af aan zul je de veranderingen merken in de eerlijkheid van je kind. Als baby valt er natuurlijk weinig te liegen, maar zodra ze peuter zijn merk je dat ze vreselijk eerlijk zijn, vaak zelfs zo dat ze komen klikken over zichzelf. Maar hoe meer ze richting kleuterleeftijd gaan, hoe meer ze beginnen te draaien in hun verhalen en gaan uitproberen wat liegen doet.

Dat lijkt misschien naar, maar dat hoort er allemaal bij. En, sterker nog, dat is nodig om uiteindelijk te leren wat eerlijkheid is en hoe je daarmee om moet gaan.

Eerlijke kinderen opvoeden doe je zo

En dat is dan ook meteen het cruciale moment voor ouders om daar op de ‘juiste’ manier mee om te leren gaan. Want hoe jij reageert op de leugens van je kind is bepalend voor hoe jou kind om zal gaan met eerlijkheid.

Deze tips helpen jou op weg in het opvoeden van een eerlijk kind.

1. Geef het goede voorbeeld

Het blijft tip nummer één in elk dilemma rond opvoeden. Want wanneer jij als ouder het voorbeeld geeft dat liegen oké is, zal jouw kind dit van je overnemen. Hoe hard je ook tegen hem zegt dat dit verkeerd is.

Voorbeeldje; Jij bent buiten met de kids en je partner is thuis aan het koken. Onderweg naar huis stop je nog even bij een winkel waardoor jullie laat zijn voor het eten. Maar in plaats van dat je eerlijk toegeeft dat je nog even bij die winkel naar binnen ging, zeg je dat je de tram had gemist, of in de file stond.

Jouw kids zien dat jij op dat moment speelt met de waarheid en deze niet inzet als het jou niet goed uitkomt. Dit zal van invloed zijn op de eerlijkheid van je kind in de toekomst.

2. Toegeven als je fout zat

Ook als ouder pak je het niet altijd op de juiste manier aan. Je schreeuwt onterecht tegen je kind, vergeet wel eens zijn lievelingsknuffel in te pakken wanneer hij uit logeren gaat of beschuldigd je kind onterecht van iets dat hij niet heeft gedaan.

Kan allemaal gebeuren! Maar het gaat erom hoe je daar vervolgens op reageert wanneer je erachter komt. Vaak denken ouders dat niet toegeven de beste optie is omdat je anders misschien gezichtsverlies lijdt of minder serieus zal worden genomen.

Maar het tegendeel is waar. Want wanneer jij je kind laat zien dat ook jij fouten kunt maken, leert je kind dat het niet het einde van de wereld is wanneer hij iets heeft gedaan wat niet mag. En dat hij het eerlijk aan jou kan vertellen wanneer dat zo blijkt te zijn.

Daarbij leert hij ook wat het betekent om je excuses aan te bieden en is ‘sorry’ niet enkel een leeg woord dat je moet zeggen ‘omdat dat gewoon moet’.

3. Wees de authoritatieve ouder

Wanneer je als ouder de authoritatieve, of gezaghebbende, opvoedingsmethode toepast, zul je je kinderen duidelijk kunnen aanleren wat jullie grenzen zijn rond eerlijkheid. Maar ook je kind het gevoel geven dat ze bij jou terecht kunnen en de ruimte geven om eerlijk te zijn.

Deze opvoedingsstijl staat namelijk in het teken van duidelijke grenzen en hoge verwachtingen, máár ook in het teken van communicatie en steun. Zo stel je een kader waarin de grenzen niet overschreden mogen worden, maar is er binnen dat kader veel vrijheid om dingen uit te proberen.

Als ouder zal je zo niet de weg voor je kind bepalen, maar loop je er ook niet achteraan om alles op te vangen wat er mis gaat. Je steunt je kind, legt uit waarom je beslissingen neemt of bepaalde regels stelt. En je overweegt de mening van je kind in je beslissingen. Hierin is het prima als je kind van zich laat horen, maar stel je een grens bij brutaliteit. En in dit geval ook bij oneerlijkheid.

Er zijn dan ook consequenties voor stout gedrag, maar erover in gesprek gaan waarom dit zo is én je kind complimenteren wanneer hij eerlijk is, zijn minstens zo belangrijk. Zo kun je een eerlijk kind kind opvoeden dat zich vrij voelt om in de toekomst ook naar je toe te komen.

4. Gebruik media als voorbeeld

Wanneer jij met je kind een film kijkt of boek leest en er komt in het verhaal iemand voor die liegt, of stout is, neem dan de tijd om daar even op in te gaan. Zet de film op pauze en zeg bijvoorbeeld: ‘Hoor je dat? Hij is niet eerlijk over wat hij gedaan heeft. Dat is natuurlijk niet de bedoeling he? Weet je ook waarom dat niet oké is?’.

Zo kan je kind een dergelijke situatie vanaf een afstandje bekijken en leert je kind beter verwerken wat eerlijkheid nou betekent.

5. Wees geduldig en pas je aan

Om je kind eerlijk op te voeden zul jij je tactiek op elke leeftijd van je kind weer even moeten aanpassen. Zo kun je een peuter leren wat goed of fout is, maar zal een tiener weer op een complexere manier omgaan met de waarheid.

Het gesprek met je tiener zal dan ook dieper in kunnen gaan op waarom eerlijkheid belangrijk is in het sociale leven en wanneer het misschien verstandig is om niet alles te zeggen. Zoals bijvoorbeeld aan je dikke tante vertellen dat haar jurken zo groot zijn. Die informatie is misschien wel waar, maar niet nodig of gewenst.

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.