Eva ten Wolde
Eva ten Wolde Opvoeden 11 jan 2021
Leestijd: 4 minuten

Dit wil je weten: 6 geheimen over het opvoeden van gelukkige kinderen

Iedere ouder wenst hetzelfde voor zijn of haar kind: gezondheid, liefde en succes in overvloed. We zouden er alles voor over hebben om onze kinderen gelukkig te maken, maar hoeveel controle hebben we hier daadwerkelijk over? Dat is lastig om te zeggen, maar we kunnen tijdens het opvoeden in ieder geval ons uiterste best doen om het kinderhart te laten overlopen van geluk.

Met deze zes opvoedstrategieën leer je je kind om zoveel mogelijk geluk uit het leven te halen: nu en in de toekomst.

Gelukkige kinderen opvoeden doe je met deze waardevolle adviezen

Een gelukkig kind is alles wat je als ouder wilt. En je kan niet vroeg genoeg beginnen met het planten van de zaadjes…

1. Geef je kind zo veel verbinding als mogelijk

Ieder kind heeft behoefte aan verbinding: met jou, familieleden, vrienden, buren en misschien zelfs huisdieren. Een kind heeft mensen nodig die tonen dat hij of zij geliefd is en begrepen wordt.

Een jeugd vol verbinding is de sleutel naar geluk in de toekomst, volgens kinderpsychiater Hallowell. Uit een onderzoek onder 90.000 tieners, blijkt verbinding ook de grootste bescherming tegen mentale problemen en overmatig gebruik van drank, sigaretten en drugs.

2. Probeer je kind niet té gelukkig te maken

Dit klinkt misschien vreemd, maar stop met alle pogingen om je kind te maken. Geef je kind niet meteen alles waar zijn of haar hartje op dat moment naar verlangt, want op deze manier doe je hem of haar juist tekort. En dat heb je niet door, omdat het allemaal goed bedoeld is!

Het gevolg is namelijk dat je kind in een bubbel gaat leven en gaat verwachten dat alles automatisch zijn of haar kant op komt rollen. Het wordt dan een flinke tegenvaller als hij of zij uiteindelijk ontdekt hoe de echte wereld in elkaar steekt…

3. Probeer je eigen geluk nooit te vergeten tijdens het opvoeden

Het geluk van je kind heb je niet volledig in de hand, maar het geluk van jezelf daarentegen wel! En dat heeft ook weer effect op je kroost… Het is heel belangrijk dat je als ouder goed in je vel zit tijdens het opvoeden, want je kind is een expert in het peilen en overnemen van jouw stemmingen.

Een blije ouder is een blij kind, dus zorg goed voor jezelf. Voel je niet schuldig als je af en toe tijd neemt voor jezelf, want je kind plukt hier uiteindelijk ook weer de vruchten van.

4. Prijs je kind op de juiste manier tijdens het opvoeden

Zelfvertrouwen en geluk zijn nauw met elkaar verbonden. En daarom moedigen we onze kinderen graag aan om in zichzelf te geloven, soms iets té graag… Een kind krabbelt iets op een blaadje en hij of zij is de nieuwe Rembrandt of een kind maakt een doelpunt en hij of zij is de toekomstige Messi.

Het is niet verkeerd om je kind te prijzen, maar je kan beter de moeite dan de prestatie prijzen. Geef je kind een compliment over zijn of haar creativiteit of harde werk in plaats van het eindproduct. Op deze manier leert je kind dat hij of zij iets kan bereiken door zich keihard in te zetten. En daar heb je niet per se een speciaal talent voor nodig!

5. Geef je kind serieuze verantwoordelijkheden

Het geeft veel voldoening als je merkt dat je wordt gewaardeerd door de mensen om je heen. Als dit gevoel ontbreekt, kan je de indruk krijgen dat je buiten de boot valt. En daar kan een mens ongelukkig van worden…

Het is om deze reden goed om je kind vanaf een jonge leeftijd al het gevoel te geven dat hij of zij een belangrijk deel uitmaakt van de familie. Dit kan je tijdens het opvoeden doen door hem of haar een vaste taak te geven. Dit kan variëren van de huisdieren voeren tot de vaatwasser uitruimen. Deze taken zullen je kind zelfvertrouwen en verbinding geven.

6. Laat je kind ook eens falen

Het is lastig om toe te kijken als je kind ergens moeite mee heeft, maar het kan geen kwaad om hem of haar eens te laten struikelen. Het voelt namelijk nog beter om iets onder de knie te krijgen, als de weg daarnaartoe niet altijd van een leien dakje ging.

Door vallen en opstaan zal je kind uiteindelijk leren om iedere uitdaging op zijn of haar pad met moed en optimisme aan te gaan. En dat is een hele waardevolle les voor de toekomst…

Lees ook:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.