Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 11 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

6x simpele self-care momentjes voor drukke moeders

Als moeder heb je vaak een druk bestaan, het huishouden, kinderen en soms ook nog een baan zijn meer dan een dagtaak. Toch is het belangrijk om als moeder af en toe een self-care momentje in te bouwen. Goed voor jezelf zorgen zorgt er immers voor dat je doorlopend al die ballen in de lucht kunt houden én tegelijkertijd gelukkig en gezond kunt blijven.

Self-care, je hoort het misschien weleens voorbij komen en denkt: wanneer?! Logisch want met al je dagelijkse taken blijft er weinig tijd over voor jezelf. Toch hoeft self-care niet veel tijd in beslag te nemen. Soms kost het maar vijf minuten en soms is het simpelweg je levensstijl die je moet aanpassen.

Self-care voor drukke moeders

Op deze manieren zorg jij goed voor jezelf.

Ga bewegen

Dat bewegen en sporten gezond is wist je waarschijnlijk al. Maar doe je het ook? Om het bewegen en sporten vol te houden is het belangrijk dat het onderdeel wordt van je leven. Kies een vaste tijd voor je yoga-les of je rondje hardlopen. Maar ook: neem vaker de fiets in plaats van de auto en ga eens lopend boodschappen doen. Het kost je maar iets meer tijd en je bent toch meer in beweging.

Eet gezond

Wie druk is heeft de neiging voor “makkelijk” te gaan. Een snelle ongezonde snack is dan zo gepakt. Maar gezond? Nee. dat is het zeker niet. Zorg daarom voor gezonde ingrediënten in huis zodat je makkelijk gezonde snacks en maaltijden in elkaar zet. Een soepje is echt zo gemaakt, net als een salade overigens. Dus gezond eten hoeft echt niet altijd lang te duren.

Blijf sociaal

Misschien is het lastig om tijd in te plannen voor familie en vrienden. Toch is het belangrijk om verbonden te blijven. Om even te ontspannen of je hart te kunnen luchten. Maak dus wat tijd vrij voor een etentje met vrienden of ga bijvoorbeeld standaard één keer per week op bezoek bij je ouders.

Zet je afspraken vast

Regelmatig naar de mondhygiënist en tandarts gaan is belangrijk. Net als je borsten onderzoeken, je moedervlekken in de gaten houden en je uitstrijkje laten maken voor het onderzoek naar baarmoederhalskanker. Zet ze in je agenda en belangrijker: vergeet ze niet.

Slaap genoeg

Het is verleidelijk om ‘s avonds nog een serie te kijken op de bank, maar slapen is veel beter voor je. Voldoende nachtrust is essentieel voor een goede gezondheid. En zelfs af en toe een middagdutje doet soms wonderen!

Blijf bij jezelf

Neem tijd om stil te staan bij jezelf. Bij hoe je je voelt, zowel lichamelijk als geestelijk. Bijvoorbeeld door meditatie of door een dagboek bij te houden. Doe dit bijvoorbeeld iedere ochtend als je wakker wordt of iedere avond voordat je naar bed gaat. Een vast moment kiezen helpt je om dit vol te houden.

Lees ook:

6 redenen waarom vaker knuffelen goed is voor je gezondheid

25 mijlpalen waarvan je als moeder écht een gat in de lucht springt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.