Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Vrije Tijd 10 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Heeft je kind een hobby? Lucky you! Dit zijn de positieve effecten

Heeft je kind een hobby? Dan heb je geluk. Een hobby is namelijk super leerzaam voor je kind, zo stimuleert een hobby de fantasie van een kind en het creatieve vermogen. Daarnaast gaan ze zelf op ontdekkingstocht en dat zorgt weer voor zelfrespect, zelfvertrouwen en geduld.

Als je kind nog geen hobby heeft, kan je hier samen naar op zoek gaan. Kijk goed naar waar de interesses liggen van je kind en laat hem verschillende dingen uitproberen. Misschien is je zoon of dochter gek op tekenen of knutselen, maakt het graag muziek of rent het graag achter een bal aan?

De positieve effecten van een hobby voor je kind

Niet alleen leuk maar ook nog heel leerzaam dus!

Een hobby is leerzaam

Of je kind nu een muziekinstrument bespeeld, tekent of alles wil weten over dinosaurussen: door bezig te zijn met een bepaald onderwerp leert je kind veel daarover en over zichzelf. Het stelt doelen voor zichzelf ‘ik wil een huis kunnen tekenen’ en leert te denken in oplossingen ‘hoe kan ik dat huis het beste tekenen’, het leert zelf beslissingen te nemen, geduldig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.

Leren samenwerken

Als je kind een hobby in teamverband uitoefent, zoals een sport of tijdens een knutselclub, zal het leren om samen te werken, naar anderen te luisteren en rekening te houden met elkaar.

Je kind ontwikkelt zelfkennis

Door regelmatig bezig te zijn met een specifiek iets, leert je kind ook veel over zichzelf. Werkt hij graag zelfstandig of liever in teamverband? Zet hij door als iets niet lukt, is hij geduldig, maakt hij graag iets af?

Zelfvertrouwen ontwikkelen

Als iets lukt, zal je kind trots op zichzelf zijn en dit vergroot zijn zelfvertrouwen. Ook daagt het hem uit om een volgende keer een stapje verder te gaan.

Het vergroot zijn wereld

Sommige hobby’s zijn thuis uit te oefenen, maar veel dingen kunnen ook in een team of club. Dit vergroot de wereld van je kind, waardoor hij meer sociale vaardigheden aanleert en ook leert te kijken en luisteren naar anderen.

Het maakt je kind intelligenter

Vooral het maken van muziek vanaf jonge leeftijd zorgt ervoor dat je kind beter kan luisteren op latere leeftijd, maar ook de ontwikkeling van taal, lezen en zijn emotionele intelligentie zullen flink ontwikkeld worden, blijkt uit onderzoek.

Het helpt je kind zich concentreren

Het is heerlijk om te kijken naar kinderen die bezig zijn met iets wat ze leuk vinden: kijk maar eens hoe geconcentreerd ze bezig zijn, vaak zitten ze helemaal in hun eigen bubbel.

Het maakt gelukkig

Kinderen die regelmatig kunnen doen wat ze leuk vinden, zullen zich blij en gelukkig voelen.

Lees ook:

17x hobby’s die kinderen ook kunnen doen als ze niet van sport houden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Child development

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.