Redactie
Redactie Opvoeden 17 sep 2020
Leestijd: 3 minuten

7 x dit herinneren je kinderen zich later over hun jeugd

Jeugdherinneringen kunnen een prachtig gevoel van nostalgie oproepen. Jij herinnert je vast nog wel specifieke momenten uit jouw eigen jeugd. Maar wat herinneren jouw kinderen zich straks allemaal van de jonge jaren? Aan welke dingen wil je extra aandacht besteden in de opvoeding? De volgende zeven dingen kunnen blijven hangen bij een kind.

7 x dit herinneren je kinderen zich later over hun jeugd

1. De ervaringen die jij met ze hebt beleefd

Ze herinneren zich waarschijnlijk niet alle cadeautjes die ze ooit voor hun verjaardag gekregen hebben. Of hoe vaak je een ijsje met ze bent gaan eten. Maar er valt zeker wat voor te zeggen dat ervaringen beter in het geheugen blijven hangen dan spullen. Als familie samen leuke dingen ervaren, zorgt voor een gevoel van verbondenheid. De kans is dus groot dat ze later nog goed weten hoe jullie met z’n allen ijsjes gingen eten en leuke gesprekken voerden. Welke ijssmaak ze aten, is niet van belang.

2. De keren dat jij ze extra aandacht schonk

Bijvoorbeeld door even je mobieltje weg te leggen en naar hun verhaal te luisteren. Op dat soort momenten, waarop je specifiek ervoor kiest om hun aandacht voor te laten gaan, voelen ze zich extra speciaal. Ze hebben volledig je aandacht te pakken. Dat vinden niet alleen kinderen fijn, maar iedereen wel, toch?

3. De complimentjes die je gaf en positieve dingen die je tegen ze zei

Het kan zo simpel zijn als tegen je kinderen zeggen dat je trots op ze bent of dat ze iets goed hebben gedaan. Dit soort positieve woorden hebben invloed op hun gevoel van eigenwaarde. Het legt een basis voor hun zelfvertrouwen. Hier hebben ze de rest van hun leven baat bij.

4. Hoe jij omging met moeilijke situaties

Je kinderen kijken naar jou op. Jij (en je partner) bent het enige handvat dat ze hebben. Via jou leren ze hoe ze zich moeten navigeren in de wijde wereld. Als er moeilijke momenten in het leven aanbreken, zoals het dealen met het verlies van een familielid, herinneren ze zich hoe jij ermee omging. Hoe jij tegen ze sprak, veilig liet voelen en hoe je reageerde.

5. Sommige momenten waarop je er niet was

Dit klinkt heel negatief, maar het is eigenlijk positief. Je kunt nu eenmaal niet op elk moment van de dag bij je kind zijn. Misschien weten ze wel een moment waarop ze je even nodig hadden, maar jij er niet was. Maar ze zullen zich ook de eerste keer herinneren dat ze geen heimwee hadden toen ze bij een vriendje bleven logeren. Deze ervaringen zorgen ervoor dat je kind opgroeit tot een onafhankelijke volwassene.

6. De manier waarop jij en je partner omgaan met elkaar en andere volwassenen

Je kinderen nemen dingen van jou over. Jij bent hun eerste sociale referentiepunt. Als jij vaak over iemand roddelt of iemand slecht behandeld, krijgt je kind het idee dat dit gedrag oké is. Je kinderen leren altijd van jouw gedrag, zelfs als jij er niet bewust mee bezig bent. Let dus met name op dat jullie interactie zoveel mogelijk strookt met de normen en waarden die je wilt meegeven.

7. Hoe jij je gedraagt in stressvolle situaties

Het leven is nu eenmaal niet altijd zorgeloos en fijn. Je kinderen krijgen dus ook mee hoe jij omgaat met een overvolle agenda, werk, sociale verplichtingen en aangebrand avondeten. Bezwijk je snel onder druk of reageer je stress af op anderen? Als jij je kinderen tot stressbestendige volwassenen wilt opvoeden, zul je ook moeten opletten hoe jij omgaat met stress.

Meer lezen? 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.