Demi de Boer
Demi de Boer Scheiden 4 mei 2022
Leestijd: 4 minuten

7x grenzen die een stiefouder beter niet kan overschrijden

Het ouderschap op zich kan al zwaar genoeg zijn, laat staan als je het plekje van stiefouder mag innemen. Bij sommige gezinnen zal een stiefouder weinig tot geen problemen ervaren met de kinderen. Maar het kan ook zo zijn dat de relatie tussen jou en je stiefkinderen niet soepel verloopt.

Als stiefouder sta je vaak al 1-0 achter, omdat kinderen het soms lastig vinden om de nieuwe partner van hun ouder te accepteren. Dat is natuurlijk volkomen logisch, maar het is daarom wel belangrijk dat je geen grenzen overschrijdt in de opvoeding van je stiefkinderen.

Deze grenzen moet je als stiefouder niet overgaan

Met deze tips en een dosis geduld, zullen jij en je stiefkinderen hopelijk snel met elkaar overweg kunnen.

1. Plaats van vader of moeder innemen

Als stiefouder kun je nooit de plaats van de biologische ouder innemen, probeer dit daarom ook niet te doen. De reden van de scheiding van je partner zal hierin ook geen verschil maken. Je zal ten alle tijde de liefde tussen het kind en zijn biologische ouder moeten respecteren. Daarbij kun je ook nooit van het kind eisen om je ‘papa’ of ‘mama’ te noemen, je zou hier eigenlijk niet eens om moeten vragen.

2. Fysieke consequenties

Ook al geloof jij erin dat een ‘corrigerende tik’ geen kwaad kan, is het nooit aan jou om dit te bepalen of te doen. Het is voor stiefouders belangrijk dat zij altijd de kalmte bewaren en geen enkele grens zullen overschrijden. Naast slaan, is vloeken of schreeuwen eigenlijk ook al een stap te ver. Hoe moeilijk je het ook vindt om de kinderen ruzie te zien maken met hun ouder, probeer je er buiten te houden. Je moet als stiefouder elke kans grijpen om vertrouwen en respect op te bouwen in jullie nieuwe gezin.

3. Autoriteit hebben

Kinderen onder de vijf jaar zullen misschien sneller het gezag van een stiefouder accepteren dan oudere kinderen. Maar je kunt beter in het begin uit de buurt blijven van een autoritaire rol tegenover je stiefkinderen. Wees juist een soort vriend voor het kind en ondersteun je partner waar dat nodig is. Je moet de liefde van je stiefkinderen verdienen, dat zal tijd en moeite kosten wat het uiteindelijk waard gaat zijn.

4. Betrokken bij gesprekken tussen partner en ex

Hoe verleidelijk het ook kan zijn, probeer jezelf niet te bemoeien met de ouderschapsgesprekken tussen je partner en zijn of haar ex. Een ex kan nog vasthouden aan pijn, teleurstelling of woede, jouw ongevraagde mening zal dat niet ten goede komen. Je kunt daarentegen wel een gezamelijk gesprek voeren, waarin jullie elkaar beter leren kennen. Zo weet de ex van je partner waar zijn kinderen mee te maken hebben en kunnen jullie met elkaar samenwerken om de kinderen gelukkig te maken.

5. De wensen van de ex negeren

Als de ex van je partner bepaalde dingen heeft verboden, is het niet aan jou om te zeggen dat je stiefkind het wel mag. Als jouw stiefkind bij zijn biologische ouder geen blote shirts, piercings of geverfd haar mag, dan zou dat bij jullie thuis ook niet mogen gebeuren. Als jij en de ex van je partner niet op dezelfde lijn liggen, zal de opvoeding en de gezinssituatie er niet beter op worden. Ook al ben je het met sommige keuzes niet eens, probeer een stap achteruit te doen.

6. Slecht over de ex praten

Dit is in elk geval een no-go, ookal zijn je stiefkinderen boos op hun biologische ouder. Als stiefouder moet je een luisterend oor bieden, empathie tonen voor je stiefkind maar vermijd hierbij dat je hun biologische ouder neerhaalt. Je bent, in de meeste gevallen, de grootste steun als je een objectieve rol inneemt. Je stiefkinderen zouden nooit blootgesteld moeten worden aan negatieve opmerkingen over hun biologische ouder. Hierdoor kunnen zijn beschadigd raken, dit kan veel invloed hebben op de rest van hun leven.

7. Verwachten dat jij op de eerste plaats komt

Vaak zijn kinderen bang dat een nieuwe partner voor hun ouders zorgt voor minder liefde voor hun. Dit kan ertoe leiden dat het kind zich onredelijk kan gedragen tegenover jou. Probeer daarom als stiefouder, zowel je partner als de kinderen, ruimte te geven voor elkaar. Je moet begrijpen dat je partner en stiefkinderen een diepe band hebben met elkaar, daar wil je niet tussen komen.

Heb je toch nog moeite met het bepalen in hoeverre jij je stiefkind mag opvoeden? Dan kun je hier meer lezen over de nacho parenting methode.

5x uitdagingen waar (bijna) iedere stiefouder mee te maken krijgt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.