Lise Steegmans
Lise Steegmans Opvoeden 4 mei 2022
Leestijd: 2 minuten

Je kunt tieners niet weghouden van social media, maar je kunt ze wel helpen met het ‘detoxen van hun feed’

Tieners en social media gaan hand in hand. Maar inmiddels kunnen we niet meer om de schadelijke gevolgen van social media op tieners heen. Een negatief zelfbeeld, surrealistische schoonheidsidealen… Soms wens je dat je je tiener nooit een smartphone had gegeven. Maar een leven zonder smartphone, in déze tijd? Dat kun je een beetje tiener niet aan doen. Wat je wel kunt doen: je tiener helpen met het detoxen van de feed. 

Jawel, het is tijd om te blijven tikken op de unfollow button. 

Schadelijke schoonheidsadviezen

Het leven van tieners is niet makkelijk. Lichamelijke veranderingen, hormonen die opspelen. En dan ook nog eens een negatief zelfbeeld vanwege social media.

Dat laatste bleek eerder uit een onderzoek van de University of Cambridge, University of Oxford en het Nederlandse Radboudumc. Meisjes in de leeftijd van elf tot dertien jaar zijn minder tevreden met hun leven bij een stijgend gebruik van sociale media. Eenzelfde verband vonden onderzoekers bij jongens van veertien tot vijftien jaar. Ook op negentienjarige leeftijd is er sprake van een lagere levenstevredenheid bij beide groepen.

Voor een groot deel komt dat lage zelfbeeld door de vele beauty adviezen die op social media worden gegeven. Van tandenbleeksetjes tot lip fillers, scroll een uurtje – zoals de meeste tieners doen – op Instagram en je twijfelt over iedere millimeter van je eigen lichaam. Spreek dus maar gerust over giftige schoonheidsadviezen.

Van je moeder moet je het hebben

Die giftige schoonheidsadviezen zijn overal. Maar weet je dochter dat ook? Om die reden nodigde cosmeticamerk Dove een aantal moeders met dochters uit om samen door hun feed te scrollen. De dochter scrollt, haar feed is op een groot scherm te zien. Maar dan gebeurt er iets vreemds.

Door handig gebruik te maken van face mapping technologie zijn het de moeders die opeens de giftige beautyadviezen hardop uitspreken. Geen blonde, bloedmooie, slanke influencers, maar je eigen moeder die je vertelt dat je deze afslankband echt moet kopen omdat je taille dan zes maten dunner lijkt.

De boodschap van Dove: dit zou je nooit tegen je dochter zeggen, maar toch hoort ze het iedere dag. Online.

Feed detoxen voor tieners

Een mooie aanleiding om eens met je dochter (of zoon) mee te kijken naar de feed die zij dagelijks voorbij ziet komen. Want is het niet gek… Dat je dochter iedere dag wordt overspoeld met geïdealiseerde schoonheidsadviezen die voor niemand nuttig of gezond zijn. Dat ze gebombardeerd wordt met roofzuchtige producten die ten koste gaan van het lage zelfbeeld van tieners, vooral tienermeisjes. Dat ze alleen meetelt als ze nepwimpers plakt, fillers neemt en detox thee drinkt.

Ga daarom met je tiener in gesprek over de accounts die ze volgt. Maken de accounts haar vrolijk, maken ze haar aan het lachen, geven ze haar een goed gevoel? Zo niet, ontvolgen maar. Het is zoals Marie Kondo zegt: does it spark joy? 

De 4 emotionele fases van een meisje in haar tienerjaren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.