Laura Saija
Laura Saija Scheiden 12 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Samengesteld gezin valt uit elkaar? 8 redenen waarom het mislukt

De norm van een vader en moeder die voor altijd bij elkaar blijven bestaat al lang niet meer en een samengesteld gezin is volledig normaal. Maar zelfs met deze nieuwe dynamiek blijft het jammer om te zien dat zoveel van deze gezinnen uit elkaar gaan.

Het blijkt zelfs dat 66 procent van de samengestelde gezinnen uit elkaar valt. Dat maakt je toch nieuwsgierig: waar gaat het eigenlijk mis?

8 redenen waarom samengestelde gezinnen het niet redden

Hier zijn acht redenen waarom dit vaak gebeurt.

1. Onrealistische verwachtingen

Vaak gaan mensen een samengesteld gezin in met onrealistische verwachtingen, waarbij ze hopen dat het nieuwe gezin precies zal functioneren zoals het vorige. Dit kan leiden tot teleurstellingen en conflicten wanneer de realiteit niet aan die verwachtingen voldoet.

2. Verschillende opvoedstijlen

Ben jij opeens de boze stiefmoeder? Partners kunnen verschillende opvoedstijlen hebben, wat kan leiden tot conflicten over disciplinaire maatregelen, regels en verwachtingen binnen het gezin.

3. Ex krijg je erbij

Of je het nou wil of niet. Je nieuwe partner heeft een ex en jij hebt een ex. Het kan moeilijk zijn om een ​​evenwicht te vinden tussen de relatie met een nieuwe partner en een ex-partner. De grenzen tussen oude en nieuwe relaties kan spanningen veroorzaken, want de ex hoort er nou eenmaal bij als co-ouder.

4. Communicatieproblemen

Communicatieproblemen kunnen ontstaan ​​tussen partners, ex-partners en kinderen. Als er geen open communicatie is over gevoelens, behoeften en grenzen, kunnen misverstanden en conflicten escaleren. Het wordt er op deze manier niet gezelliger op en relaties lopen op de klippen.

5. Kinderen als pionnen

‘Kun jij even aan papa doorgeven dat hij de gymtassen gewassen terug moet geven?’ of ‘Deze zaterdag is oma jarig dus dan kunnen jullie niet met mama mee’. Soms worden kinderen onbedoeld gebruikt als pionnen tussen ouders en stiefouders. Dit kan leiden tot loyaliteitsconflicten en een gevoel van verdeeldheid binnen het gezin.

6. Bagage uit vorige relaties

Zowel ouders als kinderen kunnen onopgeloste emotionele bagage met zich meedragen uit vorige relaties. Na de scheiding hebben veel kinderen een rugzakje en dat wordt nog wel eens vergeten. Dit kan van invloed kan zijn op de nieuwe familiedynamiek.

7. Financiële spanningen

Samengestelde gezinnen krijgen meestal te maken met complexe financiële situaties, zoals alimentatiebetalingen, kosten voor kinderopvang en de verdeling van financiële middelen tussen biologische en bonuskinderen. Dit kan spanningen veroorzaken binnen het gezin.

8. Jaloezie

Kinderen kunnen jaloers zijn op de aandacht die hun ouder aan de bonusouder besteedt. Of juist de aandacht die hun eigen moeder aan haar bonuskind besteedt. Het gevoel dat iemand voorgetrokken wordt, steekt de kop op. Jaloezie en rivaliteit werken nooit goed binnen een gezin.

Samengestelde gezinnen in twee derde van de gevallen binnen vijf jaar uit elkaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.