Laura Saija
Laura Saija Scheiden 2 sep 2022
Leestijd: 1 minuut

Samengestelde gezinnen in twee derde van de gevallen binnen vijf jaar uit elkaar

Geluk vinden in de liefde en samen met je nieuwe partner en zijn kinderen een familie vormen. Het klinkt perfect, maar de realiteit is vaak anders. Een samengesteld gezin vormen is helemaal niet makkelijk en helaas gaat dan ook maar liefst twee derde van de samengestelde gezinnen namelijk binnen vijf jaar weer uit elkaar.

De reden van een breuk is volgens een onderzoek van de vereniging Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS) vaak de slechte communicatie met een ex op afstand of juist met de nieuwe partner genoemd, dat meldt het AD. Zo zijn er vaak geen goede afspraken over financiën of over de omgangsregeling met een ex-partner.

Samengesteld gezin binnen vijf jaar uit elkaar

Ook komen ouders de afspraken, die zijn vastgelegd in het ouderschapsplan, niet na. Het onderzoek wijst uit dat 62 procent van de kinderen na een scheiding niet meer betrokken wordt bij belangrijke beslissingen, terwijl dat wel in het ouderschapsplan staat. “Het ouderschapsplan is nu gericht op twee ouders die uit elkaar gaan, maar meldt vaak niets over wat er daarna moeten gebeuren”, vertelt Alexander Leuftink, voorzitter van de vFAS. “Nu staat er vaak wél in dat het kind een nieuwe partner geen papa of mama mag noemen, maar is er niets geregeld over toekomstige zorgtaken.”

Kinderalimentatie

Verder blijkt uit het onderzoek dat 44 procent van de ex-partners niet bijdraagt aan de kosten van het kind. Leuftink noemt dat schokkend. “Vaak zie ik de discussie of de hoogte van de kinderalimentatie moet worden aangepast als een ex, vaak de moeder, met een nieuwe partner gaat samenwonen”, zegt de advocaat met als specialisatie familierecht. “De vader denkt dan: nu moeten jij en je nieuwe partner het samen maar redden. Of de moeder wil ook financieel af van haar ex.”

Moeder Susan: ‘Ons samengestelde gezin kan niet met elkaar overweg’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.