Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 2 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Deze 3 simpele (dagelijkse) dingen zorgen voor gelukkige kinderen

Geen enkele ouder weet wat nou de beste opvoeding is: door de jaren heen leer je vanzelf wat goed werkt en wat niet. Máár er zijn drie eigenlijk heel simpele, dingen die je als ouder dagelijks kunt toepassen – voor de korte én lange termijn, zodat je kind opgroeit tot een gelukkige en zelfstandige volwassene.

Klinischpsycholoog Erica Reischer omschrijft dit als: “Balanceren tussen het ouderschap op korte termijn, en tegelijkertijd ook op lange termijn. Op lange termijn betekent dit dat je kinderen opvoedt die vriendelijk, gelukkig en zelfverzekerd zijn, maar ook dat je een goede relatie hebt met je kinderen die gebaseerd is op wederzijds vertrouwen en respect.”

Grote impact op de toekomst

De korte termijn betekent dat je dealt met problemen die zich nu voordoen. Het is belangrijk voor ouders om tijdens dát moment te onthouden dat de manier waarop zij met het probleem omgaan, een grote impact heeft op de toekomst. Erica noemt dit het ‘Thanksgiving Effect’: als kinderen het huis uit zijn, willen ouders graag dat hun kinderen langskomen omdat ze een goede relatie hebben en het graag willen, niet omdat ze zich verplicht voelen.

Gelukkige kinderen: aan de lange termijn denken

Volgens de psycholoog zijn er dan ook een aantal dingen die je nu al kunt toepassen in de opvoeding, waarmee je de lange termijn niet in ‘gevaar’ brengt. “Er zijn verschillende manieren waarop we problemen aanpakken. Soms omdat je snel iets wil oplossen, omdat je simpelweg de dag door wil komen. Maar je moet je ook afvragen: ‘Wat voor invloed heeft deze aanpak op de lange termijn?’.” Want, zegt Erica: “Ook kleine dingen stapelen zich langzaam op.”

1. Stop met schreeuwen

Het leven met kinderen kan óntzettend hectisch zijn. Ouders proberen de dagelijkse dingen gedaan te krijgen, maar ondertussen ook hun kinderen op te voeden. Soms uit zich dit dan ook in boosheid en frustratie van de ouders, en dat resulteert weer in schreeuwen, legt de psycholoog uit. Maar het helpt alleen op de korte termijn.

Schreeuwen zorgt voor een slechte communicatie tussen ouders en kinderen. Je schreeuwt namelijk naar je kinderen, omdat ze niet luisteren. Ondertussen leer je je kinderen dan dat zij jou pas serieus moeten nemen als je gaat schreeuwen. “Kinderen gaan je dan negeren tot het moment dat je gaat schreeuwen”, vertelt Erica. “Ze weten dat je het misschien ook wel laat gaan als je nóg niet schreeuwt.”

2. Probeer je kind niet uit iedere situatie te redden

Wanneer kinderen hun huiswerk, lunch, jas of gymtas vergeten – er zijn nogal wat dingen die kinderen kunnen vergeten – schieten ouders vaak te hulp en lossen ze het op. En ja, dat lost dingen inderdaad meteen op. Voor nu dan, want voor de toekomst kan het een probleem zijn, zegt de psycholoog. “Op korte termijn werkt het: je lost het probleem op en dat voelt goed voor zowel jou als je kinderen. Maar op de lange termijn zullen je kinderen niet leren hoe bijvoorbeeld teleurstelling of schrik voelt, omdat ze het nooit hebben meegemaakt. Kinderen moeten leren hoe ze moeten omgaan met deze gevoelens en het zelf kunnen oplossen, mét onze begeleiding.”

3. Houd rekening met gevoelens van je kind

Volgens Erica betekent dit dat je de gevoelens van je kind niet bagatelliseert wanneer hij verdrietig of boos is. Vaak doen ouders dit wel, omdat jonge kinderen zich druk kunnen maken om iets waar ouders andere emoties over hebben. “Bijvoorbeeld: je kind laat zijn ijsje op de grond vallen en raakt daardoor helemaal overstuur. Ouders zeggen dan: ‘Schat, dat maakt toch niet uit? Het is maar een ijsje, niet huilen.’ Natuurlijk bedoelen ouders dit goed en laten ze alleen maar zien dat het niet erg is. Maar voor kinderen kan dit overkomen alsof ouders hen niet begrijpen en hun realiteit niet respecteren.”

Probeer je te verplaatsen in de gevoelens van je kind en toon empathie, adviseert Erica. Je hoeft niet altijd alles te rationaliseren. “Dus, als we teruggaan naar het voorbeeld over het ijsje, kun je zeggen: ‘Ik weet dat je overstuur bent omdat het ijsje is gevallen en dat je er echt zin in had’. Zo laat je je kind zien dat je hem begrijpt. Dit subtiele gebaar kan al een groot verschil maken in jullie relatie.”

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.