Vera Guldemeester
Vera Guldemeester Persoonlijke verhalen 12 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Ronald is al vijftien jaar alleenstaande vader: ‘Ik heb hier geen vrouw voor nodig’

Ronald* werd vijftien jaar geleden vanuit het niets alleenstaande vader. Sindsdien draagt hij de zorg over zijn zestienjarige dochter alleen. “Wat ben ik trots dat we samen zo’n goed team zijn.”

“Zestien jaar geleden werd ik vader van Doortje. Ik hoopte het ouderschap samen aan te gaan met mijn grote liefde, Merel. Helaas had ze na een jaar andere plannen. Ze kon het moederschap niet aan, vertelde ze in een brief die ze op de dag van haar vertrek had achtergelaten. Zonder verder iets te laten weten verliet ze ons. 

Gebroken

Ik had verwacht dat Merel wel terug zou komen, maar helaas gebeurde dat niet. Ik was gebroken. Avond na avond huilde ik mezelf in slaap. Toch wist ik, dat ik sterk moest blijven voor Doortje. Voor mijn kleine meid moest ik mijn best blijven doen en vechten.

Stabiel vangnet

Gelukkig had ik een stabiel vangnet om me heen. Mijn ouders sprongen bij en ik regelde een goed kinderdagverblijf in de buurt van mijn werk. Zo zou ik dichtbij Doortje zijn als er wat was. Zo kwamen we de jaren door, tot de basisschool startte.

Thuiswerken na schooltijd

Vanaf het moment dat Doortje op de basisschool startte, zorgde ik dat ik de laatste uurtjes altijd vanuit huis kon werken. Ik vond het namelijk belangrijk om haal zelf te brengen en te halen. Gelukkig dacht mijn werknemer altijd goed mee. Na school zorgde ik altijd voor leuke activiteiten voor Doortje, van schilderen tot armbandjes maken. Op die manier kon ik bij haar aan tafel nog wat werken. 

Puberteit 

Alles ging vlekkeloos tot Doortje in de puberteit kwam. Dat was het enige moment waarop ik dacht dat het wel handig zou zijn om een vrouw in ons leven te hebben. Gelukkig heb ik een lieve moeder en zus, die Doortje alles konden vertellen over menstruatie en andere dingen die bij de puberteit kwamen kijken. Gelukkig wist Doortje ook altijd, dat ze bij mij terecht kon. 

Nooit meer verliefd

Na Merels vertrek was ik zo teleurgesteld in de liefde, dat ik nooit meer verliefd ben geworden. Ik heb zelfs niet eens meer een date gehad. De belangrijkste vrouw in mijn leven is Doortje en dat zal ze altijd blijven. Mocht Doortje ooit uit huis gaan of een eigen leven hebben, dan zal ik heus wel weer wat liefde in mijn leven toelaten, maar tot dat moment is het niet belangrijk. 

Goed team

Nu ik al vijftien jaar alleenstaande vader ben, is het voor mij normaal geworden. Ik heb hier geen vrouw voor nodig, ik kan het ook gewoon zelf. Wat ben ik trots dat we samen zo’n goed team zijn. Ook ben ik trots op Doortje, ze is zo’n leuke jonge vrouw geworden. Alleenstaande vader of niet, door haar is de opvoeding iedere dag een feestje.”

* Om privacy redenen is er een schuilnaam gebruikt. De echte naam is bekend bij de redactie.

Alleenstaande moeder Lana moet elke maand van haar ouders lenen: ‘De kosten lopen maar op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.