Gina Koninkx
Gina Koninkx Scheiden 17 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Deze 5 gevoelens herkent elke alleenstaande ouder

Schuldgevoelens, stress en angst. Een aantal gevoelens waar iedereen wel eens mee struggelt. Maar alleenstaande ouders – zo blijkt uit onderzoek – ervaren sommige van deze gevoelens veel intenser. Zo voelen ze zich een stuk eenzamer dan mensen die wél een partner aan hun zij hebben.

Gevoelens alleenstaande ouder

Als jij ook alleenstaande ouder bent, zal je deze gevoelens ongetwijfeld herkennen.

1. Het gevoel hebben eenzaam te zijn

Hoewel iedereen wel eens gevoelens van eenzaamheid ervaart, blijkt uit onderzoek van het CBS dat alleenstaande ouders veel vaker dan anderen momenten van emotionele eenzaamheid ervaren. Deze gevoelens ervaren ze niet alleen als de kinderen bij hun partner zijn, maar ook wanneer zij wel thuis zijn. Je wordt vaak genoeg met je neus op de feiten gedrukt dat je veel alleen moet doen: boodschappen, koken, het huishouden of de kids in bed leggen. Het ontbreken van een partner die je ondersteunt roept bij veel alleenstaanden het gevoel van eenzaamheid op.

2. Het gevoel hebben alle ballen in de lucht te moeten houden

En je minstens zo vaak afvragen hoe lang je dat nog volhoudt. Omdat je zelf naar werk moet, je kids naar school, het eten ook weer om 17:30 uur op tafel moet staan omdat de kids nog een voetbaltraining hebben. Pffff. Dat is vaak best zwaar en daar mag je dan ook goed op opgeven. Maar lieve mama of papa, je doet het hartstikke goed. Keep that in mind.

3. Het gevoel dat niemand je begrijpt

Ook al zijn er meer alleenstaande ouders, elke situatie is uniek en dus ook die van jou. Het voelt soms dan ook alsof niemand jouw struggles en verdriet begrijpt. Al helemaal je vrienden niet die samen zijn en een happy family vormen met de kids.

4. Continu gevoelens van stress

Omdat je zoveel ballen in je eentje in de lucht moet zien te houden, ervaar je zeer waarschijnlijk ook gevoelens van stress. Of je het financieel wel allemaal trekt, op emotioneel vlak maar ook of alles wel goed gaat met de kids.

5. Het ervaren van schuldgevoelens

Alleenstaande ouders hebben over het algemeen vaker te maken met schuldgevoelens. Ze vragen zich af of ze het wel goed hebben gedaan en voelen zich schuldig omdat ‘het niet is gelukt’. Maar, wederom, lieve papa of mama – jij kan dit aan. Bovendien gaat het om de liefde die jij als persoon aan je kind geeft. Tegenwoordig bestaan er tal van andere gezinssamenstellingen en dus ook een gescheiden of eenoudergezin. Je mag hartstikke trots zijn op hoe je het allemaal doet.

3x manieren om minder stress te hebben als alleenstaande ouder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.