Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Ouders 24 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

3x manieren om minder stress te hebben als alleenstaande ouder

Als alleenstaande ouder kun je het behoorlijk zwaar hebben. De zorg voor de kinderen, de financiële lasten. Zelfs als je het nog zo goed geregeld hebt met je ex-partner is het alleenstaand ouderschap behoorlijk pittig. En stress is dan iets wat al gauw om de hoek komt kijken. Daarom vertellen we je drie manieren om minder stress te ervaren als alleenstaande ouder.

De rekeningen betalen, de kinderen overal naartoe brengen en ‘s avonds als je erdoorheen zit nooit even kunnen vragen of iemand anders het overneemt. Alleenstaand ouderschap vraagt veel van je. Dus is het belangrijk om jezelf ook in acht te nemen.

Minder stress als alleenstaande ouder

Deze drie dingen kunnen je helpen om minder stress te hebben als alleenstaande ouder.

Let op je budget

Het is iets dat bij veel alleenstaande ouders al in hun natuur zit, maar je budget goed in de gaten houden zorgt ervoor dat je geen stress hebt over geldzaken. Hou je inkomsten en uitgaven goed bij en zorg dat je wat ruimer begroot zodat je geld overhoudt voor onvoorziene situaties.

Kinderen van single moeders ‘doen’ het even goed als kids met twee ouders

Vraag om hulp

Je hoeft het echt niet allemaal alleen te doen, om hulp vragen is dan ook soms echt een goed idee. Hopelijk heb je vrienden en familie in je omgeving die voor je klaar staan. Zo niet, kijk dan eens of er in jouw buurt een stichting of instelling is die je kan helpen. Zoals bijvoorbeeld Stichting Single Supermom, of misschien kun je in contact komen met andere alleenstaande ouders die je soms steun en hulp kunnen bieden. Dat kan je helpen om minder stress te ervaren.

Doe iets voor jezelf

Als je veel tijd alleen met de kinderen doorbrengt is het belangrijk om soms ook even iets voor jezelf te doen. Gaan je kinderen soms naar jouw ex-partner? Gebruik die tijd dan om even op te laden en iets leuks voor jezelf te doen. Zijn je kinderen altijd bij jou? Zoek dan een oppas voor bijvoorbeeld twee keer per maand, zodat je even een avondje weg kunt om iets voor jezelf te doen.

Alleenstaande ouder? Zo zorg je goed voor jezelf!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Dr. Momma

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.