Gina Koninkx
Gina Koninkx Social media 17 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

YouTube instellingen voor kinderen waar je nog niet over had nagedacht

Omdat YouTube een platform is waar iedereen video’s op kan uploaden, stikt het er van de content die niet geschikt is voor kinderen. Gelukkig is YouTube Kids in het leven geroepen. Een versie die speciaal gemaakt is voor kids en ouders de mogelijkheid biedt om alleen door hen goedgekeurde content te bekijken. Benieuwd naar alle YouTube instellingen die interessant zijn als je kids hebt? Wij zetten het voor je op een rij.

Op Youtube kids is het niet alleen mogelijk om als ouder de content voor je kinderen goed te keuren, je kan er bijvoorbeeld ook eenvoudig de maximale schermtijd instellen en andere filters toepassen. Zo maak je je geen moment zorgen om de content die jouw kind(je) te zien krijgt.

YouTube instellingen voor kinderen

YouTube Kids is een versie van YouTube die je kan installeren op zowel iOS apparaten als Android toestellen. Deze app wordt door een speciaal technisch team van YouTube kindvriendelijk gehouden. De ontwikkeling van nieuwe filters en andere optimalisaties maken het mogelijk deze content continu te blijven screenen om te garanderen dat jouw kinderen alleen zien wat bij hun leeftijd past. Wij leggen enkele functies van YouTube Kids aan je uit, wel zo handig.

Het blokkeren van bepaalde content

Deze app maakt het mogelijk content direct te blokkeren voor je kind. Dit kan worden gedaan via het apparaat waarop YouTube Kids is geïnstalleerd. Als je een account aanmaakt voor je kind, is het de bedoeling dat je deze koppelt aan je eigen ouderaccount. Vanaf daar kun jij ook de instellingen van het account van je kind aanpassen. Overigens is dit ook mogelijk op de normale versie van YouTube als je daar ‘ouderlijk toezicht’ instelt.

Een contentniveau instellen en deze ook aanpassen

Ook dit kan zowel op YouTube met ouderlijk toezicht of YouTube kids worden gedaan. Op YouTube Kids bestaan drie verschillende contentniveau’s: YouTube Peuters/Kleuters (0 t/m 4 jaar), YouTube Kind (5 t/m 8 jaar) en YouTube Ouder (9+ jaar).

Content wordt door YouTube continu gescreend en ingedeeld in deze verschillende categorieën. Wees er alsnog alert op dat er weleens een video aan het oog van de experts ontglipt. Deze kun je direct blokkeren en er melding van doen.

De zoekfunctie uitzetten

Op YouTube Kids heb je de mogelijkheid de zoekfunctie uit te schakelen. Dit betekent dat het aanbod video’s zal worden beperkt en onder andere de functies ‘aanbevolen’ en ‘nog een keer kijken’ worden gewist.

Let op: als je de zoekfunctie uitzet, kan je kind niet naar video’s zoeken maar krijgt het alleen voorgeschotelde content te zien van YouTube Kids (en jou). Als je de zoekfunctie aanzet, kan je kind wél naar alle video’s zoeken die beschikbaar zijn op het YouTube Kids platform.

De kijkgeschiedenis van je kind checken

Als ouder is het belangrijk toezicht te houden op wat je kind zoal bekijkt en opzoekt op YouTube (Kids). Deze kijkgeschiedenis kun je makkelijk controleren.

Dat werkt zo op YouTube Kids:
Klik bovenaan het startscherm op de optie ‘Aanbevolen’.
Klik op het pijltjes icoon om de video’s in ‘Nog een keer kijken’ te controleren.

Dat werkt zo op een YouTube kanaal met ouderlijk toezicht:
Ga naar de pagina ‘Mijn activiteit’.
Selecteer ‘YouTube-geschiedenis’.
Selecteer ‘Activiteit beheren’.
Hier kun je alle eerdere activiteiten bekijken.

Ready? SET. Go! Jouw kind is er nu helemaal klaar voor om in een veilige omgeving naar video’s te kijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.