Laura Saija
Laura Saija Gezin 23 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Sanne (37) heeft een samengesteld gezin: ‘Het is niet makkelijk’

Dat een samengesteld gezin tijd nodig heeft om echt samen te komen, weet Sanne (37) maar al te goed. Het heeft veel pijn en moeite gekost om iedereen bij elkaar te brengen. “Ik ben erachter gekomen dat het belangrijk is om flexibel te zijn en open te staan voor veranderingen.”

“Toen ik Tom voor het eerst ontmoette, had ik natuurlijk nooit kunnen voorspellen dat we op een dag een samengesteld gezin zouden hebben. Tom had al een zoon uit een vorige relatie en ik had een dochter en een zoon uit mijn eerdere huwelijk. In het begin was het nog vrij eenvoudig. Af en toe samen afspreken en de kinderen leren kennen, maar al snel werd het duidelijk dat er meer bij kwam kijken.

Samengesteld gezin

De kinderen zagen elkaar vaker en er ontstond soms jaloezie. Tom en ik hadden ook onze eigen verschillende opvoedingsstijl. Soms vroeg ik me af of hij wel de juiste beslissingen maakte als het om zijn zoon ging. En dan was er ook nog de ex-vrouw van Tom. Met haar moest ik opeens gaan communiceren over praktische zaken.

In het begin raakte ik enorm gefrustreerd als plannen werden gewijzigd, omdat we met zoveel mensen tegelijk te maken hadden. Dan hadden we gepland om met alle kinderen een weekendje weg te gaan, maar dan was de moeder van Tom zijn ex jarig en moesten we alles weer verzetten.

Frustraties

Ook vond ik het heel irritant als de zoon van Tom mij tegensprak waar mijn eigen kinderen bij waren. Ik kon hem moeilijk op zijn plek zetten, want dat was dan eigenlijk Tom zijn taak. Hij vond het op zijn beurt weer moeilijk om partij te kiezen tussen mij en zijn zoon.

Na veel frustraties heb ik me erbij neergelegd dat het tijd kost om de relaties tussen iedereen te versterken en dat het belangrijk is om open te staan voor de gevoelens van de kinderen. Nu organiseren we regelmatig uitstapjes, zodat de kinderen zich op hun gemak voelen bij elkaar.

Flexibel zijn

Iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie en voor Tom en mij is het ook zoeken. Ik ben erachter gekomen dat het belangrijk is om flexibel te zijn en open te staan voor veranderingen. Met een samengesteld gezin kan ik nou eenmaal niet ‘controlfreak Sanne’ zijn, maar moet ik meer dingen loslaten. Soms worden de plannen namelijk opeens gewijzigd en verandert de omgangsregeling.

Ook ben ik erachter gekomen dat ik niet alles persoonlijk op moet vatten. Voor de kinderen is het ook niet altijd makkelijk om met de nieuwe gezinssituatie om te gaan en daar wordt dan tegen mij over geklaagd. Het is ontzettend belangrijk dat de kinderen die emoties wel blijven uiten.

Band

Nu twee jaar later, zie ik wel in dat het allemaal de moeite waard was. Alles strijd en onzekerheden over de toekomst van ons samengestelde gezin. Het is mooi om te zien dat er toch een band ontstaat tussen de kinderen.

Niet alleen tussen de kinderen, ook tussen Tom en mij ontstond een fijne dynamiek. Het is niet perfect en er zijn nog steeds uitdagingen, maar ik weet dat we het samen kunnen oplossen. Ik heb nu wel meer begrip voor de complexiteit van verschillende familierelaties en het belang van het geven van tijd en ruimte aan iedereen.

Opvoedruzie binnen een samengesteld gezin: een psycholoog vertelt hoe je dat oplost

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.