Julia van Buuren
Julia van Buuren Geld 20 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

Spaarrekening openen voor je kind? Budgetcoach geeft tips

Alles wordt steeds duurder en dat kan soms best ingewikkeld zijn als je meerdere monden te voeden hebt. Kinderen kosten namelijk ‘genoeg’ geld en je wilt aan het eind van de maand natuurlijk wel goed uitkomen met je budget. Daarom spreken wij elke week met een budgetcoach, die jou advies geeft.

Budgetcoach Annet Bakker weet als geen ander hoe jij het beste met je geld om kan gaan.

Spaarrekening voor kinderen

Volgens Bakker is het verstandig om te sparen voor je kind, banken hebben daar zelfs speciale kinderspaarrekeningen voor ontworpen. Deze rekening staat op de naam van je kind en heeft een net wat hogere rente dan de reguliere spaarrekening.

“Kinderen worden op hun verjaardag bovendien beloond met een cadeau en vaak geeft zo’n rekening ook nog een leuke bonus wanneer het geld nog op de rekening staat als ze achttien jaar worden”, vertelt Bakker.

Geen toezicht meer

Wanneer je kind achttien jaar wordt heeft dit wel consequenties voor de bankrekening. Tot die leeftijd mogen en kunnen kinderen namelijk niet zelfstandig over de rekening beschikken, maar zodra ze achttien jaar zijn heb jij als ouder geen toezicht meer en kunnen ze helemaal zelf bepalen wat ze met het geld willen doen.

“En daarin schuilt een gevaar. Want misschien had jij wel bedacht dat dit geld voor het rijbewijs, het collegegeld of iets anders ‘nuttigs’ zou zijn terwijl jouw kind hele andere ideeën heeft met dit geld”, waarschuwt budgetcoach Bakker.

Aparte spaarrekening

Welk doel je zelf ook had met het geld van de spaarrekening en hoe vaak je dit ook verkondigt, je kunt niet voorkomen dat zij het geld voor andere zaken gaan gebruiken.

Daarom is het verstandig om twee spaarrekeningen te hebben. Eén op naam van je kind waarover hij of zij, als ze achttien jaar zijn geworden, zelf de beschikking over heeft en nog een rekening op jouw eigen naam.

“Van deze rekening ben en blijf jij de ‘baas’ en het saldo kan je, afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld geven als een extra bonus, wanneer ze 21 jaar worden, een huis willen kopen of gaan trouwen”, zegt Bakker.

Hoeveel geld sparen?

Hoeveel geld moet er dan op die spaarrekening staan? Dat is volgens Bakker helemaal afhankelijk van je eigen financiële situatie en welk bedrag je overhoudt.

“Maar dat een kind op zijn achttiende 20 duizend euro op zijn spaarrekening moet hebben is echt niet waar. Heel veel ouders hebben dit bedrag zelf niet eens aan spaargeld”, legt Bakker uit.

Kortom, hoeveel je ook kan missen alle kleine beetjes helpen als het gaat om geld sparen voor je kind.

Financiële buffer sparen? Zoveel spaargeld heb je minimaal nodig

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.