Redactie
Redactie Schoolkind 22 dec 2020
Leestijd: 2 minuten

Zo geven kinderen hun zakgeld uit

Koopt jouw kind regelmatig snoep van zijn zakgeld? Hij is niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat snoep met stip op één staat bij het uitgeven van zakgeld door kinderen in groep 7 en 8 van de basisschool.

Nederlandse kinderen hebben gemiddeld 37 euro per maand te besteden, blijkt uit onderzoek van Deloitte (2018) onder 500 kinderen uit de hoogste klassen. Het grootste gedeelte van dit bedrag bestaat uit zakgeld (zo’n 10 euro). Daarnaast verdienen kinderen geld met het doen van klusjes en krijgen zij geld voor hun rapporten en als cadeautje van familieleden.

Slechte boekhouders

Maandelijks geven kinderen zo’n 10 euro uit en wordt 12 euro gespaard. Waar de overige 15 euro aan uit wordt gegeven, konden de kinderen in het onderzoek gek genoeg niet aangeven. Snoep staat bij zowel jongens als meisjes op de eerste plaatst en ook staat bij beiden speelgoed in de top 5 van uitgaven.

Top 5 uitgaven jongens

  1. Snoep
  2. Speelgoed
  3. Computergames
  4. Cadeautjes
  5. Online gaming

Top 5 uitgaven meisjes

  1. Snoep
  2. Make-up
  3. Kleding en/of sieraden
  4. Speelgoed
  5. Cadeautjes

Ook interessant: Waarom het óók goed is dat kinderen hun zakgeld uitgeven in plaats van alles op te sparen

Vloggers

De invloed van vloggers blijkt groot te zijn op het bestedingsgedrag van kinderen. Meer dan een derde van de kinderen zegt regelmatig iets te kopen omdat ze het gezien hebben op een video van een bekende YouTuber; bijvoorbeeld Enzo Knol die een game speelt of Jaimi Jongejan die een make-up product demonstreert.

Online shoppen

Marktplaats is een populaire plek voor kinderen om iets te kopen, maar liefst twee derde van de kinderen koopt daar wel eens iets. Meisjes vaker (76%) dan jongens (57%). Ook wordt er online regelmatig iets bij webshops gekocht. Ze geven aan dat dit minder voelt als geld uitgeven, dan wanneer ze met contant geld iets in een echte winkel kopen.

Hoeveel zakgeld geef je je kind? Een overzicht per leeftijd

Dit artikel verscheen eerder in juni 2018.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.