Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Gezondheid 27 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Kinderen moeten vaker buiten les krijgen om deze reden

Zitten is het nieuwe roken: het is niet voor niks een gezegde. Ook kinderen zitten tegenwoordig veel, op school en thuis achter hun schermpje. Daar moet verandering in komen, namelijk door middel van buiten les.

Jonge kinderen tot en met 6 jaar brengen gemiddeld 100 minuten per dag achter een scherm door, blijkt uit nieuw onderzoek.

Gezondheid en ontwikkeling van kinderen

Helaas geldt niet alleen voor thuis dat kinderen veel binnen zitten, ook 99 procent van de tijd op school vindt in het klaslokaal plaats. “Dat is zorgwekkend voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen, want 40 procent van hun wakkere tijd brengen zij op school door”, vertelt Vincent van der Veen, programmamanager Kind & Natuur IVN Natuureducatie. “Daarom is het belangrijk dat de lessen meer buiten gaan plaatsvinden.”

Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag, de dag waarop IVN Natuureducatie en Jantje Beton leerkrachten stimuleren om ook echte schoolvakken als rekenen en taal in de buitenlucht te geven. “Op zo’n dag merken leerlingen, juffen en meesters hoeveel leuker een les is als je bijvoorbeeld naar boom A, B of C rent voor het juiste antwoord op de som. Kinderen zijn veel enthousiaster en bewegen heel wat meer dan aan hun tafeltje in de klas”, vertelt Van der Veen.

Buitenlesbeweging

Inmiddels is er een buitenlesbeweging gestart en zijn er al tweehonderd basisscholen in Nederland waar kinderen tijdens de lessen vaker naar buiten gaan. Een mooi begin, maar dat moeten volgens Van der Veen nog veel meer scholen worden. “Kinderen zijn niet gemaakt om uren achtereen stilletjes en braaf in de klas te zitten; ze willen uitdaging. Bij buitenles bewegen ze niet alleen meer, ook blijft de lesstof beter hangen en is het goed voor hun concentratie. Uiteindelijk verhoogt het de schoolresultaten én het plezier om naar school te gaan.”

Wat IVN en Jantje Beton betreft wordt binnen vijf jaar 25 procent van de lessen buiten gegeven, een percentage dat ook juffen en meesters noemen als ideale binnen-buitenverhouding. Van der Veen: “Nu gebeurt dit vaak niet omdat het niet in het beleid van de school is opgenomen en leerkrachten handvatten zeggen te missen om goede lessen buiten te kunnen geven. Vanuit de buitenlesbeweging wordt hieraan gewerkt. 4 april is de officiële buitenlesdag, maar ook op alle andere schooldagen moet de buitenles standaard in het dagschema komen te staan.”

Onderzoek stelt: buitenschoolse activiteiten zorgen voor betere prestaties in de les

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.