Gina Koninkx
Gina Koninkx School 15 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Onderzoek stelt: buitenschoolse activiteiten zorgen voor betere prestaties in de les

Hoewel we in Nederland een andere schoolcultuur kennen dan in het buitenland, weten onderzoekers het heel zeker. Buitenschoolse activiteiten die op school worden georganiseerd, zouden bij kinderen zorgen voor betere prestaties in de les en het zou zelfs uitval voorkomen bij (probleem)kinderen.

Buitenschoolse activiteiten

In Nederland zijn we het wel gewend, lekker spelen met onze vriendjes als school eenmaal is afgelopen. We wonen (over het algemeen) dichtbij elkaar en het past binnen onze cultuur. Er worden dan ook maar weinig buitenschoolse activiteiten georganiseerd zoals bepaalde hobbyclubjes of sportlessen.

Toch blijkt uit onderzoek van Joseph Mahoney en Robert Cairns dat dat jonge kinderen wel degelijk goed doet. Zeker probleemkinderen hebben baat bij structuur die hen ook buiten lestijden om in een schoolse setting wordt aangeboden.

Wat het doet met kinderen

Er zijn verschillende redenen waarom buitenschoolse activiteiten ontzettend veel voordelen hebben voor jonge kinderen die nog naar school gaan. Allereerst geven deze activiteiten hun zelfvertrouwen een boost, wat onderzoekers vervolgens terugzagen in de cijfers die zij op school behaalden. Daarnaast bleek uit ditzelfde onderzoek dat jongeren ook veel minder kans hadden op uitval en/of spijbelen op school.

De buitenschoolse activiteiten zouden met name voor kinderen die een zwakke positie hebben ten opzichte van anderen (en dat kan verschillende redenen hebben) goed doen.

Jeugdsportfonds

Toch kennen we in Nederland een andere cultuur, het is niet per se gebruikelijk dat de school sportactiviteiten en hobbylesjes organiseert buiten de lessen om. Helaas is een aantal sporten voor een deel van de leerlingen onbetaalbaar.

Gelukkig kennen we in Nederland onder andere het Jeugdsportfonds dat voor jongeren uit arme gezinnen de sportcontributie- en kleding betaalt. Ben jij benieuwd of je daar aanspraak op kan maken. Je leest er hier alles over.

LEES OOK: 5 tips om je kind te helpen met het kiezen van een sport die bij hem past

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Developmental Psychology

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.