Julia van Buuren
Julia van Buuren Hobby en sport 1 jun 2024
Leestijd: 2 minuten

De natuur in: zo weet je of jouw kind een buitenkind is

Waar het ene kind zich vooral vermaakt met de iPad of telefoon, is het andere kind het liefst buiten aan het spelen. Is jouw kind een echt buitenkind?

Een buitenkind is, niet geheel verrassend, een kind dat zich buiten het beste vermaakt en liever buiten dan binnen is.

Buitenspelen is gezond

De digitale wereld breidt zich steeds verder uit en veel kinderen zijn dan ook verknocht aan een beeldscherm. Je zou dus bijna vergeten dat er nog steeds kinderen zijn die de voorkeur geven aan spelen in de frisse buitenlucht.

En gelukkig maar, want buitenspelen is gezond. Volgens Roos Kooijman van het Nederlands Jeugdinstituut heeft buitenspelen een positief effect op zowel de fysieke als de mentale gezondheid van kinderen en hun ontwikkeling. Beweging is goed voor de concentratie en zorgt voor minder stress. Ook is het sociale contact dat kinderen onderling hebben tijdens het buitenspelen goed voor het sociale gedrag en zorgt het voor meer zelfvertrouwen.

Zo weet je of jouw kind een buitenkind is

Aan deze kenmerken kan je een buitenkind herkennen:

1. Avontuurlijk

Buitenkinderen kunnen vaak al hun energie buiten kwijt. Ze zijn avontuurlijk en ontdekken graag nieuwe plekken. Klimmen en klauteren of hard rennen? Niks is hen te gek.

2. Doorzettingsvermogen

Buitenkinderen bedenken vaak uitdagende spellen die wat meer tijd en doorzettingsvermogen kunnen vragen. In een boom klimmen of een hut bouwen? Jouw kind geeft niet op tot dit gelukt is.

3. Liefde voor de natuur

Buitenkinderen zijn het liefst tussen het groen. Ze hebben liefde voor de natuur en laten dit ook merken. Bomen, bloemen en dieren zijn voor hen van grote waarde.

4. Sociaal

Buitenkinderen vinden het leuk om met andere kinderen te spelen. Je kind bloeit op van een gesprek met een leeftijdsgenoot of tijdens het spelen van een gezamenlijk spel. Dit helpt ook weer met het ontwikkelen van de sociale vaardigheden.

5. Weerbestendig

Of het nou regent, sneeuwt of 30 graden is: jouw kind wil buiten zijn. Hij of zij laat zich niet snel afschrikken door het weer en vindt altijd wel een manier om zich buiten te vermaken. Je kind is weerbestendig en waarschijnlijk niet snel ziek.

6. Kennis van de buurt

Je kind kent de buurt op zijn duimpje. De beste speelplekken of de mooiste natuur heeft hij of zij binnen no-time gevonden.

7. Gezondheid

Je merkt aan je kind dat hij of zij het echt nodig heeft om genoeg tijd buiten door te brengen. Je kind is bijvoorbeeld veel gelukkiger of ervaart minder stress wanneer er veel buitentijd is.

Buitenspelen: op deze leeftijd kan het zonder ouders + leuke activiteiten per leeftijd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.