Gina Koninkx
Gina Koninkx Vrije Tijd 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Schokkend! Onderzoek wijst uit dat 1 op de 6 kinderen nooit buiten speelt

Buitenspellen is hartstikke belangrijk voor kinderen. Niet alleen om voldoende beweging en frisse buitenlucht te krijgen maar ook voor hun mentale gezondheid en ontwikkeling. Tijdens het buitenspelen ontwikkelen kinderen allerlei sociale vaardigheden die ze hard nodig hebben.

Uit onderzoek van Jantje Beton blijkt dat één op de zes kinderen helemaal niet buiten speelt.

Nooit buiten spelen

Hoewel gelukkig vijf op de zes kinderen dus wél elke dag buiten speelt, gaat er ook een deel van de kinderen helemaal niet naar buiten. Zij blijven om verschillende redenen binnen, omdat ze bijvoorbeeld liever binnen zitten te gamen. En dat terwijl buitenspelen ontzettend belangrijk is voor hun fysieke en mentale gezondheid.

Uit hetzelfde onderzoek van Jantje Beton blijkt dat het met name de oudere kinderen zijn die liever binnen spelen dan buiten. Dat gaat voornamelijk om de groep dertien- tot vijftienjarigen. Kinderen van zes tot en met twaalf jaar oud daarentegen spelen juist wel veel buiten. Een kwart van die groep jonge kinderen doet dit zelfs dagelijks.

Waarom buitenspelen zo belangrijk is

Buitenspelen is belangrijk voor een kind. Zo zorgt het fysiek bezig zijn en bewegen ervoor dat ze minder stress ervaren. Een ander belangrijk aspect aan buitenspelen is dat kinderen dan met leeftijdsgenoten en andere kids spelen. Dat is goed voor de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden maar ook voor hun zelfvertrouwen. Gelukkig spelen kinderen gemiddeld zo’n 9,5 uur buiten. Maar de helft van de kinderen geeft wel aan dat ze graag nog veel meer buiten zouden willen spelen.

Wat kinderen tot en met twaalf jaar buiten het liefst doen is fietsen, fantasie spellen spelen en klimmen en klauteren. Kinderen vanaf dertien jaar gaan liever naar buiten om te ‘chillen’. Hoe oud een kind ook is, het is belangrijk dat hij of zij genoeg buiten speelt. Aan jou als ouder grotendeels de taak om dat te faciliteren. Zorg er daarom voor dat je kind elke dag buiten kan spelen.

https://www.jmouders.nl/de-voordelen-van-buitenspelen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

NJI

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.