Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Persoonlijke verhalen 11 jun 2022
Leestijd: 2 minuten

Diana: ‘Mijn zoon wil niet douchen na de gymles, maar het is verplicht vanuit school’

Sommige basisscholen maken het voor leerlingen verplicht om de douchen na de gymles. Diana, moeder van twee jongens, loopt nu tegen de situatie aan waarin haar oudste niet in zijn blootje wil samen met de rest van zijn gymgroep.

Diana (36): “Ik wist dat deze situatie eraan zat te komen, want mijn zesjarige zoon vindt het niet prettig om naakt te zijn in het bijzijn van anderen. Ja, bij ons en zijn broertje vindt hij het geen probleem. En bij opa en oma vindt hij het ook niet erg, maar verder kleedt hij zich niet graag om als er andere mensen bij zijn.

Dit heeft hij altijd al gehad hoor, tenminste, sinds hij zich bewust is van zijn eigen lichaam natuurlijk. Ik weet nog wel dat hij was uitgenodigd op een kinderfeestje waarbij ze naar een plaatselijk strandje gingen aan een meertje. Meteen vanuit school, dus hij mocht zijn zwemspullen meenemen. Ik kon niet mee en daardoor wilde hij ook niet mee. Wat bleek? Hij wilde zich niet omkleden waar iedereen bij was. Ik heb de moeder van de jarige op de hoogte gebracht en zij heeft hem geholpen door een handdoek om hem heen te houden, zodat hij zich kon omkleden. Superlief natuurlijk, maar ik vond het wel erg voor mijn zoon dat hij om die reden eigenlijk niet mee wilde. Gelukkig was dit makkelijk op te lossen.

Hij weigert om te douchen na de gymles

Toen hij naar groep drie ging, wist ik al dat de kinderen moeten douchen na het gymmen. Ik vertelde hem dat en wat ik al had verwacht, gebeurde: hij weigert om te douchen na de gymles. En wie ben ik om hem dat te verplichten? Wij leren hem juist dat hij nooit in zijn blootje hoeft als dat niet goed voelt voor hem. Moeten we voorbij gaan aan zijn schaamtegevoelens? En dus zijn grens overgaan? Dat denk ik niet. Dus dit hebben we voorgelegd bij de directie van zijn school en we kregen als antwoord dat we hem toch echt moeten stimuleren om te douchen na de gymles.

We proberen het nu met een onderbroek aan, want dat mag wel. Maar het liefst gaat hij helemaal niet onder de douche. Met een onderbroek aan wordt hij in de klas als ‘anders’ gezien en dat levert in de kleedkamer weer pesterijtjes op. Ik vind dit een heel lastige situatie, want ik begrijp vanuit school dat ze de kinderen een goede hygiëne aan willen leren. Aan de andere kant begrijp ik mijn zoontje ook. Als hij niet in zijn blootje wil met de rest van zijn klas, dan kan ik niet anders dan dat respecteren, toch? Een washandje moet voldoende zijn, helemaal op die leeftijd lijkt me.”

Katy’s dochter heeft watervrees: ‘Ze durft bijna het water niet in tijdens zwemles’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.