Redactie
Redactie Eropuit 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Checklist: start nieuw schooljaar

Hoe voorkom je een zenuwachtig kind en een chaotisch begin van het schooljaar? Een goede voorbereiding helpt een heel eind. Wij zetten 10 punten voor je op een rij die zorgen voor een ontspannen start.

Eén week van tevoren

1. Check de schoolspullen

Waarschijnlijk heeft je kind aan het eind van vorig schooljaar een lijst gekregen met alle schoolspullen die hij nodig heeft in de nieuwe groep, zoals bijvoorbeeld een map voor werkjes en voor grotere kinderen een agenda. Check wat er nog moet worden aangeschaft en ga samen met je kind naar een schoolcampus om de missende zaken te kopen.

2. Broodtrommel & gymspullen

Check of je kind nog een goede broodtrommel en eventueel drinkbeker heeft en of de schooltas nog voldoet. Vervang wat nodig is. Vergeet ook niet om de gymspullen te bekijken. De kans dat deze niet meer passen – zeker de schoenen – is groot. Alles even passen dus.

3. Terug naar het normale ritme

Zorg dat je kind weer op een normale tijd naar bed gaat en niet al te laat opstaat. Kortom, laat het heerlijke luie vakantieritme los en werk weer toe naar het normale ritme. Dat maakt het opstaan de eerste schooldagen een stuk makkelijker.

4. Praat wat vaker over school

Breng af en toe het onderwerp school ter sprake. Weet je kind nog hoe z’n nieuwe juf of meester heet? Heeft hij zin om naar school te gaan? En waar verheugt hij zich het meeste op? Zo komt school in gedachten vast wat dichterbij.

5. Spelen met schoolvriendjes

Zijn jullie thuis, laat je kind dan spelen met vriendjes of vriendinnetjes van school. Ook zo komt school vast wat dichterbij.

Eén dag van tevoren

6. Pak zijn rugtas in

Ga samen met je kind door alle schoolspullen heen en stop ze in een aparte tas. Deze kan hij dan meenemen in de klas, om de spullen in z’n laatje of kastje te doen.

7. Zet alles de avond ervoor klaar

Zet de tas of rugzak klaar waar je morgenochtend brood, drinken en een tussendoortje in stopt voor op school.  Zet alles wat je nodig hebt, om dit klaar te maken, ’s avonds klaar op het aanrecht of smeer desnoods alvast de boterhammen. Alles wat je morgenochtend niet hoeft te doen, scheelt weer tijd.

8. Kleding uitkiezen

Leg samen met je kind de kleding klaar die hij aan wil op z’n eerste schooldag. Laat je kind iets kiezen wat hij graag draagt en zich zeker in voelt, want de eerste schooldag is voor veel kinderen best spannend.

9. Sluit de vakantie goed af

Ga op deze laatste vakantiedag iets leuks doen met het hele gezin om de vakantie goed af te sluiten. Maar maak het niet te laat; iedereen moet morgen weer vroeg op.

10. Zet de wekker!

Vergeet ’s avonds niet om de wekker te zetten. Liefst extra vroeg. Zodat alles ontspannen verloopt op die eerste vroege morgen van de eerste schooldag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.