Redactie
Redactie Persoonlijke verhalen 21 jun 2018
Leestijd: 3 minuten

Grenzeloze tijdbommen

Mijn kinderen zijn grenzeloze zelfingenomen egoisten. Zij zijn alleen maar bezig met zichzelf. Ze kicken op geld, spullen en status en staan zichzelf voortdurend in de spiegel te bewonderen. Iets doen voor een ander? Alleen als het heel leuk is, anders gaan ze daar hun kostbare tijd niet aan spenderen. Liever zitten ze te msn-en, sms-en, pingen, twitteren of krabbelen.

Wel zo makkelijk om je vrienden via het scherm te ontmoeten. Real life contacten zijn zo vermoeiend. Politiek, de maatschappij, hun eigen gezondheid: het zal ze allemaal worst wezen. Aan het regenwoud, hongerende kindertjes in Afrika of minder bedeelden in Nederland besteden ze al helemaal geen aandacht: boring. Nee, genieten, daar gaat het om. En dat geldt niet alleen voor mijn kinderen, maar ook voor die van jou, lieve lezer. Want ook die van jou vormen een sociale tijdbom voor de maatschappij!

Dit zijn maar een paar van de typeringen van onze pubers in ‘De grenzeloze generatie‘ waarmee onderzoeksbureau Motivaction de laatste week de publiciteit haalde. ˜En de eeuwige jeugd van hun opvoeders' luidt de titel verder. Krijgen wij ook nog even een veeg uit de pan. Geef het maar toe – de onderzoekers hebben het toch al lang in de gaten. Ook jij wilt niet oud worden, bent stiekem jaloers op die frisse jeugdigheid van je dochter en gapt af en toe dat coole Diesel-shirtje van je zoon. Omdat je zo graag vriendjes met je kind wil zijn, stel je geen grenzen. Ook in jouw huis heerst de puber! En dat moet wel een keer fout gaan.

Natuurlijk heeft de hedonistische, individualistische maatschappij waarin de huidige pubergeneratie opgroeit invloed op hun gedrag. Maar wat dan te denken van hun tachtigjarige oma die tegen alle natuurwetten in haar eigen haarkleur nog heeft? Is die dan niet gericht op uiterlijk? Kennelijk bood de plichtsgetrouwe opvoeding van haar gezagsminnende ouders daar toch niet afdoende remedie tegen. En ja, we onderhandelen thuis met ze. Maar dat betekent niet dat we geen grenzen stellen. Sterker nog, bij gebrek aan universele maatschappelijke normen, stellen wij misschien wel meer regels dan onze ouders, die nog konden terugvallen op kerk, partij of buurt.

De cijfers van Motivaction bieden nauwelijks grond voor al die boude conclusies. In 70 procent van de gevallen denken de jongeren van nu (de grenzeloze generatie) helemaal niet veel anders dan de jongeren van twaalf jaar geleden (de pragmatische generatie). En daar waar er wel een verschil is, is die pragmatische generatie zelf vaak ook anders gaan denken dan hun voorgangers uit 1997. Bovendien: om alle ellende toe te schrijven aan de opvoeding, is nogal wat. Zouden ouders van nu hun pubers zoveel anders opvoeden dan die van twaalf jaar geleden?

Komt nog bij dat de jeugd in andere onderzoeken wel degelijk wil deugen (De deugd van tegenwoordig heet zelfs een van die onderzoeken). Ze voelen zich verbonden met de maatschappij, vinden dat bedrijven maatschappelijk verantwoord moeten ondernemen en maken zich zorgen om de opwarming van het klimaat. En de favoriete opvoedstijl in Nederland is wat deskundigen autoritatief noemen: met een combinatie van warmte, veel communicatie en een sterke controle.

Lekker puh!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.