Redactie
Redactie Tiener 21 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Een tussenklas na groep 8?

antwoord

Er zijn ouders die het nog helemaal niet zien zitten dat hun jonge kind met een veel te grote zware rugzak naar de middelbare school vertrekt. Hoe moet onze jonge knul of meid van 11 jaar zich redden tussen al die grote pubers op die enorme middelbare school? Het is een heel herkenbaar gevoel voor veel ouders.

Maar vaak redden deze jongens en meisjes zich prima. Ze zijn misschien nog klein en hebben vaak nog helemaal geen puberlichaam, maar zo ziet een ‘brugpieper’ er nu eenmaal uit! 

Er zijn in Nederland echter ook kinderen die één of meerdere klassen overslaan. Dat heeft op de basisschool vaak vele voordelen voor begaafde kinderen. Het nadeel kan zijn dat deze kinderen aan het einde van de basisschool, niet alleen klein van stuk zijn maar ook sociaal-emotioneel nog niet toe zijn aan de middelbare school.

Vivienne Nooij bedacht het concept “De Tussenklas” voor deze kinderen. De kinderen blijven nog een jaar op de basisschool en krijgen een uitdagend programma. Denk bijvoorbeeld aan grote projecten van geschiedenis of aardrijkskunde, oefenen van sociale vaardigheden, filosofie, Engels of schaken.

Hoewel de organisatie streeft naar een landelijk dekkend netwerk voor de tussenklas staan de plannen nog in de kinderschoenen en zal de eerste tussenklas misschien in 2012 in Zwolle starten.
Kijk eens op www.detussenklas.nl 

De speelse jonge brugklasser redt het vaak wel, maar kan ook goed de hulp van ouders gebruiken.
Help je kind onder andere met:

  • inpakken van zijn tas (in de eerste weken)
  • inplannen van huiswerk (leerwerk, maakwerk) en vrije tijd
  • een overzichtelijke werkplek creëren met vaste plaatsen voor de boeken en spullen.

J/M biedt een waardevolle online cursus: Helpen met huiswerk. Deze cursus geeft precies aan waar kinderen in de brugklas tegenaan kunnen lopen en hoe je ze daar het beste mee kunt helpen. Zeker de moeite waard voor ouders van kinderen op de middelbare school die op weg geholpen moeten worden of voor ouders met een jonge brugklasser!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Ieder weekend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je weekend goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.