Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Persoonlijke verhalen 14 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

Columniste Mariska #2: ‘Je kan die perfecte-mama-rugzak gewoon elke dag weer legen’

Mariska Franken heeft als missie om elk kind te laten stralen! Onder de naam Hartestraal coach ze kinderen op intuïtieve en creatieve wijze. Niet uitleggen, maar ervaren door middel van creativiteit, spel en ontspanning. Verder prijst ze zich gelukkig dat ze moeder is van een bijzondere zoon met autisme, en dat ze samenwoont met zijn toffe papa.

Column 2: ‘De perfecte moeder?’

Ben ik een goede moeder? Zo vaak heb ik mezelf die vraag gesteld. Gisteravond stelde ik me die vraag zelfs nog. Of eigenlijk mijn angstige ik. In mijn hart twijfel ik niet. Toch voelt het als falen wanneer je kind hysterisch is. Vooral wanneer je merkt dat dit keer niets helpt. Daar stond ik dan met mijn mooie coachingsvaardigheden. Mijn eigen kind kon er even niets mee!

Gelukkig ontmoet ik genoeg mama’ s met hetzelfde euvel. Zij wikken en wegen, twijfelen en doen soms ook maar wat. Ik ken zelf geen mama die nooit onzeker is. Het is een soort oerinstinct: only the best is good enough voor je kleine prins of prinses. Maar soms werkt dat juist averechts.

Een perfecte mama zijn

Hoe meer je de perfecte mama wilt zijn. Hoe meer het mislukt. Hoe kan dat? Foutloos moederschap zorgt voor continue alertheid. En dit zorgt weer voor spanning bij jou. Je kind voelt die spanning haarfijn aan. Bovendien krijgt je kind zo ook geen ruimte om zelf fouten te maken. Hij neemt jouw gedrag als voorbeeld. Dus zet een grote schaar in dit patroon. En omarm je eigen fouten!

Ja bam die komt binnen he? Maar je kan die perfecte-mama-rugzak gewoon elke dag weer legen. Weet je hoe ik dat doe? Door op meerdere momenten van de dag even bewust contact te maken met mezelf. Bijvoorbeeld tijdens het koken. Ik ga dan bewust met mijn aandacht naar mijn voeten. Vooral na een pittig dagje met mijn kind. Ik voel dan even bewust de ‘aarde’ onder mijn voeten. Ik wiebel wat meer op mijn voorvoet en daarna wat meer op mijn hiel. Ik druk mijn voet lichtjes wat meer tegen de grond en laat weer los. Mijn hoofd voelt instant leger.

Humor en stripfiguren

Het geheim van niet-perfecte mama’s is humor. Zij lachen om fouten. Zien iets komisch in een rampzalige situatie. Denken ineens in een verhitte discussie met je kind: have a break have a…. Of iets in de trant van: waar zijn we nu helemaal mee bezig? Zelf popt er bij mij een stripfiguur op. Zo’n supermama die als een komeet de ruimte inschiet om overal brandjes te blussen.

Een stripheld maken van de perfectionist in jou maakt je los van je strenge gedachten. Je kijkt er even van een afstandje naar. Jij hoeft niet te luisteren naar die strenge stem die zegt dat jij als moeder overal een oplossing voor moet hebben. Jij mag ook gewoon om hulp vragen en zeggen ik weet het even niet meer! Fuck mooie Instagram posts. Het is thuis even een janboel. Als we allemaal ons echte leven zouden laten zien, hoeveel perfecte mama’s zouden er dan nog over zijn?

En mijn hysterische kind? Ja die wist zelf de oplossing. Ik wil gewoon slapen! En zo ging hij huilend naar bed en was in tien minuten vertrokken om de volgende morgen lachend op te staan.

Tips voor ontspanning? Volg Mariska op Instagram of Facebook

Columniste Mariska #1: ‘Sinterklaasje staakt uw wild geraas, hoe ga ik om met storm in huis?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.