Laurien Bleeker
Laurien Bleeker Opvoeden 19 nov 2021
Leestijd: 2 minuten

Dit doet corrigeren met je kind (en zo kan het anders)

Je doet het waarschijnlijk niet bewust, maar toch zal je regelmatig je kind corrigeren in wat hij of zij doet of zegt. Bijvoorbeeld wanneer hij een tekening maakt en rode haren geeft aan de papa met bruine haren. Je zegt dan misschien: papa heeft bruine haren hè, volgende keer kan je ze bruin maken.

Uit goede bedoelingen zeg je dit tegen je kind, wat je wilt hem natuurlijk leren om goed te kijken en iets te maken zoals het hoort. Toch werkt dit juist averechts.

Stop met het corrigeren van je kind

Het zelfvertrouwen wordt er namelijk niet veel beter op als je jouw kindje blijft corrigeren. Hij krijgt het gevoel het niet goed gedaan te hebben en zal een volgende keer sneller om jouw goedkeuring komen vragen. Op die manier kan hij niet meer vertrouwen op zichzelf en heeft hij keer op keer eerst jouw goedkeuring nodig om het gevoel te krijgen dat hij het goed gedaan heeft.

Daarbij leren kinderen van nature om dingen op hun eigen manier te bekijken en te doen. Maken ze in hun ogen een foutje, dan doen ze het een volgende keer anders. Dit zit in de aard van een kind en het is juist mooi om dat zo te laten. Kinderen leren dan namelijk zelf te ontdekken hoe iets moet en hebben plezier in het experimenteren en fantaseren en laten hun creativiteit de vrije loop. Corrigeren haalt je kind uit dat proces en het kan zijn dat hij dan op een gegeven moment bang wordt om fouten te maken. Leren wordt dan opeens een stuk lastiger voor je kind, ook op latere leeftijd. Hij kan zelfs faalangst gaan ontwikkelen.

Hoe kan het wel?

Wat je wel kan doen is je focussen op het proces, dus je kind laten weten dat je zag dat hij zo veel plezier had in het maken van zijn tekening. Ook kan je hem laten weten dat je vrolijk wordt van zijn tekening, omdat iedereen uit het gezin erop staat. En als je kind toch om goedkeuring komt vragen, bijvoorbeeld door te vragen wat jij van de tekening vindt, dan kan je een vraag terug stellen: wat vind je zelf van je tekening? En zo open je een mooi gesprek waar je kind veel meer van leert dan tekenen hoe het hoort.

4 positieve manieren om je kind te corrigeren op vervelend gedrag

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.