Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Opvoeden 17 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Puber dag en nacht op zijn kamer: ‘Ik vond het heerlijk op mijn kamer’

Een tijdje terug deelden we op de Facebookpagina van J/M Ouders het dilemma van Erica. Haar dilemma luidde: “Mijn puber zit dag en nacht in zijn kamer, hoe krijg ik hem eruit?” Daar kwamen bijna 200 reacties op.

Wij delen een greep uit de reacties.

Puber dag en nacht op zijn kamer

De oudste zoon (16) van Erica zit het liefst dag en nacht in zijn kamer. Hij zegt dat hij veel aan het gamen is, muziek luistert en films en series kijkt vanuit zijn bed. “Ik heb hem al eens gevraagd waarom hij het liefst altijd in zijn ‘donkere hol’, zoals wij dat hier thuis noemen, zit en niet bij ons beneden. Hij zegt dat hij het in zijn kamer heerlijk heeft, omdat hij daar helemaal tot rust kan komen én kan doen en laten wat hij wil. Kan ik hem verplichten om dagelijks meerdere uren samen met ons wat te doen? Of is het een fase en moet ik hem lekker boven in zijn kamer laten zitten?”

Lees hier het hele verhaal van Erica.

1. Reden geven om beneden te komen

Desiree – “Af en toe een goede reden geven om beneden te komen. Een spel doen met elkaar met iets lekkers erbij?! Verder zijn pubers nu eenmaal graag op zichzelf. Komt vanzelf goed.”

2. Familieavond

Samantha – “Wij hebben wel een avond die wij instellen als familieavond en dan met zijn allen wat doen. Wat eerst begint in gemopper draait al snel om in gezelligheid, gesprekken en uiteindelijk: ‘Dit moeten we vaker doen vond, het erg gezellig mam..’ Dus tja, als ouder kun je best wat hierin sturen, naast dit zullen ze alsnog veel boven zitten en achter een scherm. Zo kun je hem toch nog een beetje betrekken bij het gezin.”

3. Beneden te druk

Lidia – “Herkenbaar, zoon van 14 jaar zit ook het liefst op zijn kamer. Ik vond het in het begin ook niet zo leuk, totdat hij vertelde: ‘Mam het is beneden te druk (broertje van 10, zusje van 8 en broertje van 1,5 jaar), wat moet ik beneden doen? Naar Bing en Bumba kijken?’ Tja hij heeft een punt, dus heb het los gelaten.”

4. Heerlijk om op mijn kamer te zijn

Mariska – “Wat voor pubers waren jullie??? Ik vond het heerlijk om op mijn kamer te zijn en niets te moeten van school, vrienden, werk en sport.”

5. Verleiden

Evelyn – “Af en toe verleiden om uit zijn kamer te komen. Samen een film kijken, of een spel doen. Huishoudelijke klusjes opdragen, zoals (samen) koken of afwassen. Samen buitenshuis iets doen: naar een sportwedstrijd, samen fietsen of hardlopen, samen naar een concert of museum…”

6. Plan momenten in

Claudia – “Ach, ik was als puber ook heel veel op mijn kamer. Met muziek bezig, tekenen, andere creatieve dingen…. Af en toe even beneden om tv te kijken of een spelletje doen. Dat is dus niet heel verschillend met nu. Ik merk wel dat het werkt om momenten in te plannen. Zaterdag hebben we met het gezin een spelletjesavond, dan zijn ze voorbereid en is meestal erg gezellig. Ook als ze zin moeten maken… Maar heb het erover samen, pubers kunnen heel goed meedenken in oplossingen en dan kun je iets afspreken waar iedereen achter kan staan.”

7. Een record

Lisanna – “Daar zeg je me wat, heb mijn puber vandaag al 15 minuten gezien, dat is bijna een record, normaal maar 10 minuten. Ik was op die leeftijd precies hetzelfde, komt nog wel een keer goed.”

8. Gelukkige puber op zijn kamer

Amber – “En dan wat? Hem dwingen om beneden “gezellig” te zijn? Dan kan je beter een gelukkige puber op zijn kamer hebben, denk ik. Gelukkig is mijn puber pas 10 en zit ze juist nog graag beneden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.