Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Gezondheid 10 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Veel jongeren drinken dagelijks frisdrank, is een suikertaks de oplossing?

Een glaasje Cola of een blikje Red Bull, er is een grote kans dat jij dit zelf niet dagelijks drinkt. Toch is dat voor het grootste deel van de jongeren anders, voor hen is dagelijks frisdrank drinken namelijk heel normaal. Zo blijkt uit onderzoek van de GGD. Maar dagelijks frisdrank drinken vergroot de kans op overgewicht, is een suikertaks daarvoor de oplossing?

Elke dag frisdrank drinken hoort erbij. Dat vinden zeven van de tien jongeren die meededen aan het onderzoek van de GGD. Voor het onderzoek vulden duizend jongeren (12-16 jaar) in heel Nederland een enquete in en voerde de GGD gesprekken met 48 jongeren uit de hoofdstad.

73.000 calorieën

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 12 procent helemaal nooit frisdrank drinkt. En één op de drie ondervraagden drinkt het elke dag. Ze kopen het zelf in de supermarkt of krijgen het van thuis mee naar school. Gemiddeld gaat het om 2 à 3 glazen fris per dag, ongerekend 16 suikerklontjes. Dat komt neer op 73.000 extra calorieën per jaar, wat volgens de onderzoekers overeenkomt met ruim een maand eten en drinken.

Frisdrank is daardoor een belangrijke factor bij overgewicht. Van de Amsterdamse kinderen heeft een op de vijf overgewicht of obesitas, een probleem dat moet worden aangepakt.

Suikertaks als oplossing

Om de frisdrankconsumptie onder jongeren te verminderen moet het flink duurder worden gemaakt, door een suikertaks van tenminste 20 procent. Dat vinden de gemeente Amsterdam en de GGD. Ook moet er veel minder reclame voor fris worden gemaakt, moet het op minder plekken te koop zijn en ook een soberder verpakking krijgen, zo betogen de onderzoekers. Daarnaast moet water moet worden gepromoot als aantrekkelijk alternatief.

“Dit onderzoek onderstreept de noodzaak voor een wettelijke suikertaks en maatregelen in de voedselomgeving om gezonde voedselkeuzes mogelijk te maken. Daarom ben ik heel blij dat er een voornemen is opgenomen in het regeerakkoord om onder andere de suikertaks in te voeren”, zegt de Amsterdamse zorgwethouder Simone Kukenheim tegen ANP.

6x feiten en fabels over gezonde voeding voor kinderen, volgens een voedingscoach

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.