Lisa van den Akker
Lisa van den Akker Opvoeden 9 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Advies van de redactie: ‘Er komt hier nooit iemand spelen’

Als ouder zit je regelmatig met vragen en kwesties rondom het opvoeden van je kinderen. J/M ouders geeft graag antwoord op al deze vragen in de rubriek ‘advies van de redactie.’ Dit keer is het onderwerp: er komt nooit iemand bij ons spelen.

De vraag

“Mijn dochter is zes en zit in groep twee van de basisschool. Ze is een vrolijk en sociaal kind. Op school speelt ze volgens de juf (en haarzelf) met andere kinderen, en ze heeft één echte beste vriendin. Om me heen zie ik dat veel kinderen met elkaar afspreken na school, maar mijn dochter neemt nooit iemand mee naar huis om te spelen. En ze speelt zelf ook bijna nooit ergens. Alleen met haar beste vriendin spreekt ze weleens af, maar dat is denk ik een keer per twee weken. Ik maak me daar zorgen over. Ligt ze dan toch niet goed in de groep? Is ze onzeker? Vind ze het moeilijk om meer dan één vriendin te hebben? Wat zou u adviseren?”

Advies van de redactie

“Het klinkt een beetje als jouw ‘probleem en gevoel’ en minder als het hare. Hoe kijkt zij er zelf naar? Probeer dat eens te ontdekken en bespreken wat erachter zit. Denk daarbij aan de volgende vragen:

  • Vindt ze het jammer dat het zo loopt of voelt ze zich er oké bij?
  • Wil ze graag meer vriendinnetjes om mee te spelen of is het zo meer dan voldoende qua speelafspraken?
  • Ziet ze op tegen de afspraken omdat ze onzeker is of angstig? Of is er een andere reden?
  • Legt haar vriendinnetje haar op dat ze niet met anderen mag spelen?
  • Hoe ziet de juf op school het?

Niet vaak spelen buiten school

Uit je verhaal is af te leiden dat ze het sociaal gezien heel adequaat en goed doet. Ze ligt goed in de groep, heeft maatjes op school en een echte hartsvriendin. Misschien is het voor haar gewoon oké. Niet elk kind heeft behoefte aan een grotere vriendenkring. Als een kind naast een hartsvriendin helemaal geen andere contacten of aansluiting zou hebben, is het wel handig te proberen een iets breder netwerk op te bouwen. Je weet nooit of dit haar hartsvriendin blijft.

Het is ook goed om te laten zien dat je meerdere vriendinnen naast elkaar kunt hebben. Je kunt ook met haar bespreken hoe leuk het is om ook met andere kinderen te spelen. Stel het zo nu en dan eens voor en help met het te regelen.
Verder zou ik het lekker aan haar laten. Zolang je niet het idee hebt dat ze het niet durft, is er niks mis mee als zij niet een paar keer per week kinderen te spelen heeft of bij kinderen speelt. Iedereen is daar anders in. En wat is niet is, kan nog komen.”

Mijn dochter heeft geen vriendinnen. Wat kan ik doen om haar te helpen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.