Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Puber 10 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Wanneer krijgen jongens de baard in de keel? Dit wil je erover weten

In de puberteit gebeurt er een hoop: het lichaam verandert, hormonen spelen op en nieuwe interesses ontstaan. Bij jongens verandert er nog wat, namelijk hun stem. Wanneer krijgen zij de baard in de keel?

De puberteit is een periode waarin je weet dat er dingen veranderen, maar je weet nooit precies wanneer. Dat kan best lastig zijn, omdat je dus niet altijd precies weet wanneer het komt.

Wanneer baard in de keel?

Dat jongens de baard in de keel krijgen, weten we allemaal. Over het algemeen vindt deze verandering tussen de 10 en 15 jaar plaats. Gemiddeld gezien begint bij de meeste jongens de verandering wanneer ze 12 of 13 zijn. Jongens zitten dan vaak net op de middelbare school en dit zorgt ervoor dat het misschien een beetje gênant is voor je zoon, want deze tijd is al spannend genoeg.

Toch is stemverandering bij een jongen volledig normaal, het hoort bij de puberteit. Deze verandering komt doordat het strottenhoofd groeit door de invloed van testosteron. Voor de puberteit begint, is het strottenhoofd klein en tijdens en na de puberteit is het strottenhoofd groter. Ook zijn de stembanden langer en dikker na de puberteit, wat zorgt voor een lagere en diepere stem. De groei van je zoons strottenhoofd zie je door de vergroting van zijn adamsappel. Hoelang het proces van ‘de baard in de keel krijgen’ duurt, hangt af van de snelheid van de verandering, gemiddeld duurt het drie tot zes maanden.

Voorbereiden op de stemverandering

De baard in de keel is een normale verandering, toch kan het lastig zijn voor sommige jongens. Als hun stem kraakt of piept waar anderen bij zijn, is dat even wennen, sommigen schamen zich er zelfs voor. Het is dan ook goed om je zoon voor te bereiden op de stemverandering, zodat hij straks niet voor een verrassing komt te staan. En vertel ook dat het maar tijdelijk is en hij er daarna geen last meer van heeft.

5x herkenbare dingen die gebeuren als je een puberzoon in huis hebt

Andere titels:
– De baard in de keel: wanneer gebeurt het en waar komt het door?
– Wanneer krijgen jongens de baard in de keel? Dit wil je erover weten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zondagochtend het beste van J/M Ouders in je mailbox 👪

Start je zondag goed met de mooiste verhalen van J/M Ouders.